Dingetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frank Paardekoper
Dingetje in 2023
Algemene informatie
Geboren 15 december 1954
Geboorteplaats ZandvoortBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Persiflage
Act(s) Dingetje
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frank Paardekoper (Zandvoort, 15 december 1954), beter bekend als Dingetje, is een Nederlands artiest die zichzelf liever antiest noemt. Hij neemt persiflages van bestaande nummers op, met heel af en toe een zelfgemaakt nummer ertussendoor.

Ontstaan van Dingetje[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 nam Dingetje op aanraden van Alfred Lagarde een persiflage op van de reggaehit Cocaine in my brain van Dillinger, de inspiratie voor de artiestennaam Dingetje. De Nederlandse vertaling, Ik ga weg Leen, werd geschreven door Ger Loogman, die samen met Michel Damen de producer was. Mede dankzij radioplugger en jeugdvriend Ger Loogman (die samen de liedjes met Frank Paardekooper opneemt) werd Ik ga weg Leen een hit.

Verdere nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn tweede single was De Vaandeldrager, een persiflage op The Floral Dance van The Brighouse and Rastrick Brass Band, waarvan de Nederlandse tekst geschreven werd door André van Duin; de single bleef steken in de Tipparade.[1]

Op muziek van het Chic-nummer Chic Cheer maakte Dingetje in 1980 het liedje Dit is de zender van illegale Joop. Aanleiding hiervoor was het na een eerder verbod toestaan van het "27 MC-bakkie". De opnamen vonden plaats onder technische leiding van Rob van Donselaar en technicus JP in de Zeezichtstudio in Haarlem. De productie was in handen van Peter Schön en Ger Loogman.

In 1981 had Dingetje opnieuw een hit, ditmaal met het op Shaddap You Face van Joe Dolce geïnspireerde Houtochdiekop. Minder succesvol was dat jaar het nummer Klerezooitje, een parodie op het nummer Baggy Trousers van Madness. Dit werd opgenomen in de Wisseloordstudio's in Hilversum.

In deze periode kwam ook Met melk meer mans uit, waarin hij het levensverhaal van een melkboer vertelt. Het nummer was een parodie op Giddy up Go van Gerard de Vries. Deze nummers zijn uiteindelijk uitgebracht op de eerste lp van Dingetje, getiteld Dertien Daverende Dingetjes.

In 1982 had Dingetje een carnavalshit met het nummer Ik wil voor mijn verjaardag een Dolly Dot. Ook dit nummer werd geproduceerd door Ger Loogman, tezamen met Richard de Bois en met Peter van Asten, die ook alle hits van de Dolly Dots produceerde.

In de jaren tachtig trad Paardekooper nog weleens op met een orkestband, maar door zijn reguliere werk bij een luchtvaartmaatschappij en het feit dat het hem niet echt blijdschap bracht, besloot hij daarmee te stoppen. In die periode werd nog de single De man van het journaal uitgebracht, met daarin een sample van de beginmedlodie van het NOS-journaal.

Begin jaren negentig had hij weer succes met een parodie op De rode schoentjes van Booming Support, getiteld Kaplaarzen. In dit nummer, de grootste van zijn zes Top 40-hits, noemt hij zichzelf Manus. Later volgde het nummer Praat geen poep (een cover van het nummer Funk dat van Sagat), dat eveneens de hitlijsten haalde. Eind jaren negentig werden nummers uitgebracht als Sambal bij (Op en neer) als parodie op Up and down van de Vengaboys. Deze periode werden de nummers geproduceerd door Paul Post en Ger Loogman in de Rosegarden Studio in Utrecht.

Somertijd[bewerken | brontekst bewerken]

Dingetje is ook te horen in het radioprogramma Somertijd. Een deel van de tunes is door hem ingesproken, en aanvankelijk verzorgde hij ook enkele vaste onderdelen van het programma. Dingetje was te horen na de tweede plaat in het tweede uur. Eerst kwam er een gezongen melodie op de muziek van The Floral Dance - Ik ben vaandeldrager, daarna kwam het Dagelijks Dingetje, waarin hij de aanhef geeft van een zin, die luisteraars zo creatief mogelijk moeten afmaken.

Sinds 2010 is Dingetje elke vrijdag te gast in het programma, waar hij ieder half uur de verkeersinformatie voorleest als verschillende typetjes.

In 2010 nam Dingetje een nieuw nummer op met de titel Ben je aan de rees Kees, dat een parodie op Car song van Woody Guthrie. Op 18 januari 2011 werd bij Somertijd een nieuwe single van Dingetje uitgezonden, getiteld Kale kano. Binnen 48 uur bereikte dit nummer nummer 4 in de iTunes-downloadhitlijsten.

Activiteiten op internet[bewerken | brontekst bewerken]

Paardekoper is met parodieën te zien op YouTube onder de titel 'Dingetje doet'.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Dertiendaverendedingetjes 1981 - - -
Rubber, Gevulde Koeken en Zwaailichten 1992 16-05-1992 64 5
The Ultimate Collection 1994 - - -

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ik ga weg Leen 1977 10-09-1977 10 5 Nr. 9 in de Single Top 100
De vaandeldrager 1978 - tip 13 - met Koor Diplomiek
Dit is de zender van Illegale Joop 1980 15-03-1980 28 4 Nr. 17 in de Single Top 100
Houtochdiekop 1981 14-03-1981 9 7 Nr. 5 in de Single Top 100
Ik wil voor mijn verjaardag een Dolly Dot 1982 - tip 10 - Nr. 22 in de Single Top 100
Het drinklied 1983 - tip 15 - met Het Zandvoorts Mannenkoor / Nr. 38 in de Single Top 100
Kaplaarzen (De rubberen laarzen) 1992 28-03-1992 3 9 Nr. 3 in de Single Top 100
Praat geen poep 1994 19-02-1994 30 4 Nr. 23 in de Single Top 100
Sambal bij? (Op & neer) 1998 06-06-1998 29 6 Nr. 30 in de Single Top 100

Info en overige singles[bewerken | brontekst bewerken]