Dionigi Tettamanzi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dionigi kardinaal Tettamanzi
Dionigi Tettamanzi 2.jpg
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Ambt Secretaris-Generaal van de Italiaanse Bisschoppenconferentie en aartsbisschop van Milaan
Titelkerk Sant' Ambrogio e Carlo al Corso
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 1998
Kerkelijke carrière
1989-1991 Aartsbisschop van Ancona-Osimo
1991-1995 Secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie
1995-2002 Aartsbisschop van Genua
2002-2011 Aartsbisschop van Milaan
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Mgr. Dionigi kardinaal Tettamanzi (Renate, 14 maart 1934) is een Italiaans geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Vanaf zijn elfde jaar volgde Tettamanzi een opleiding tot priester aan het seminarie Seveso San Pietro en later aan het seminarium Venego. In 1957 werd hij door toenmalig kardinaal Montini, de latere paus Paulus VI, tot priester gewijd. In datzelfde jaar behaalde hij zijn doctoraat in de theologie.

Twintig jaar lang was Tettamanzi docent theologie aan diverse seminaries. Daarnaast schreef hij veel boeken, met name op pastoraal en moraal-theologisch vlak. Afgezien van zijn academisch werk was hij ook als pastoor werkzaam in diverse parochies.

In 1985 werd Tettamanzi benoemd tot ereprelaat van paus Johannes Paulus II. Ook was hij omstreeks die tijd financieel directeur van het dagblad Avvenire. Op 1 juli 1989 werd hij metropoliet-aartsbisschop van Ancona-Osimo; zijn bisschopswijding vond plaats op 23 september 1989. Hij werd in 1991 benoemd tot president van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Op 25 mei 1995 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Genua.

Tettamanzi werd tijden het consistorie van 21 februari 1998 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-priester. Zijn titelkerk werd de Sant' Ambrogio e Carlo al Corso.

Op 11 juli 2002 werd Tettamanzi aartsbisschop van Milaan. Na het bisdom Rome is het aartsbisdom Milaan de belangrijkste kerkprovincie van Italië. Er wonen vijf miljoen mensen in Milaan van wie er 4,8 miljoen staan ingeschreven als rooms-katholiek. Milaan kent een eigen ritus: de Ambrosiaanse ritus, die genoemd is naar de heilige Ambrosius.

Tettamanzi staat bekend als joviaal, hartelijk, typisch Italiaans en gematigd. Na de dood van Johannes Paulus II, op 2 april 2005, werd Tettamanzi genoemd als een mogelijke opvolger.

In maart 2009 kondigde Tettamanzi zijn aftreden aan wegens het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Tot paus Benedictus XVI zijn aftreden aanvaardde, op 28 juni 2011, bleef hij echter nog in functie.

Externe links[bewerken]