Directeur-generaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een directeur-generaal (mv. directeuren-generaal) is een directeur die aan het hoofd staat van een ambtelijk of van een anderszins publiek (bijvoorbeeld van de Verenigde Naties) directoraat.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn de directeuren-generaal onder de secretaris-generaal de hoogste ambtenaren op een ministerie. Onder hen ressorteren vaak verschillende directeuren, die elk een tot het betreffende directoraat-generaal behorende directie (of dienst) besturen. Zo kent het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een directoraat-generaal Cultuur en Media, met aan het hoofd een directeur-generaal. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een van de directoraten (dienst onder een directeur) die daar onderdeel van vormt.

Europese Unie[bewerken | brontekst bewerken]

Elk beleidsdomein van de Europese Commissie wordt administratief begeleid door een directoraat-generaal, onder leiding van een directeur-generaal, die onder toezicht staat van de Secretaris-generaal van de Europese Commissie, en verantwoording verschuldigd is aan de betrokken EU-commissaris.