Directie speciale eenheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Directie Speciale Eenheden
Oprichting 1972
Land Vlag van België België
Organisatie FOD Binnenlandse Zaken
Onderdeel van Federale politie
Specialisatie Speciale operaties
Aantal 540
Bijnaam Groep Diane/SIE

De Directie van de speciale eenheden (DSU)[1] is een eenheid van de Belgische federale politie en is samengesteld uit een aantal centrale en gedeconcentreerde [2] eenheden. Deze eenheden voeren gespecialiseerde operaties uit die een hoog niveau van specialisatie, tactieken en bijzondere middelen vereisen. De directie hangt af van de Algemene directie van de gerechtelijke politie (DGJ) van de federale politie en heette vroeger Commissariaat Generaal Special Units.

DSU werkt ten voordele van de bevoegde overheden en ten voordele van de federale en de lokale politie. Ze handelt nooit op eigen initiatief en treedt enkel op na een formele toestemming van een bevoegde gerechtelijke of bestuurlijke overheid, bijvoorbeeld de procureur of de burgemeester.

In totaal telt de Directie van de speciale eenheden 540 personeelsleden.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Binnen de organisatie van de Belgische Rijkswacht, werd in 1972 een speciale eenheid opgericht. De reden hiervoor was de dramatische gebeurtenissen op de Olympische Spelen in München. Deze eenheid kreeg de naam Brigade Diane. Twee jaar later werd de naam veranderd in Groep Diane. En in 1992 met de hervormingen van de rijkswacht werd de groep herdoopt tot Speciale Interventie Eskadron (SIE).

Bij de politiehervorming in 2002 werd ervoor gekozen om de speciale eenheden te groeperen in een directie, de Directie Speciale Eenheden (DSU). In maart 2006 veranderde de directie van afkorting en werd het Commissariaat Generaal Special Units (CGSU). De eenheid hing rechtstreeks af van de commissaris-generaal van de federale politie. Sinds januari 2015 werd er - omwille van de optimalisatie van de federale politie, waarbij de speciale eenheden vanwege de operationele en gerechtelijke aard van hun werk onder de Algemene directie van de gerechtelijke politie (DGJ) geplaatst werden - opnieuw gekozen voor de naam "Directie van de speciale eenheden", afgekort als "DSU".

Taken[bewerken]

Permanente steun verzekeren aan de federale en de lokale niveaus op het vlak van:

 • Bijzondere opsporingstechnieken
 • Interventie en aanhouding
 • Beveiligingsopdrachten
 • Gespecialiseerde technologische steun

en het verlenen van expertise en adviezen.

Eenheden[bewerken]

De centrale eenheid is gehuisvest te Brussel en bestaat uit enkele gespecialiseerde diensten:

 • Observatie-eenheid
 • Interventie-eenheid
 • Undercoverteam (UCT) (met onder andere Getuigenbescherming-team)
 • National Technical Support Unit (NTSU)

Op gedeconcentreerd niveau zijn er vier pelotons "Protectie, observatie, steun en arrestatie" (POSA):

 • POSA Gent
 • POSA Antwerpen
 • POSA Charleroi
 • POSA Luik

Net zoals de centrale eenheid staan zij in voor observatie, bijzondere arrestaties en het verlenen van technische steun. Sinds 1995 zijn de nieuwe leden van SIE(BXL) en POSA samen opgeleid te Brussel. Bij de moedereenheid in Brussel centraliseert men ook een aantal specialisten zoals duikers, scherpschutters, klimmers, hondengeleiders,... in functie van discrete of grootschalige tussenkomsten, waaronder gevangenisopstanden, gijzelingen, fort chabrols en kapingen. De POSA-eenheden worden hierbij ingezet ter ondersteuning. Hun sterkte is de snelle inzetbaarheid in de provincies.

Explosievenopsporingshonden[bewerken]

De explosievenopsporingshonden behoren tot de speciale eenheden van de federale politie. Deze honden worden, zoals de andere politiehonden, getraind op hun specialisatie, namelijk de aanwezigheid van springstoffen of munitie ontdekken. De speciale eenheden van de Belgische federale politie werken momenteel met 6 explosievenopsporingshonden.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]