Directie speciale eenheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Directie Speciale Eenheden
Oprichting 1972
Land Vlag van België België
Organisatie Ministerie van Binnenlandse Zaken
Onderdeel van Federale Politie
Specialisatie Speciale operaties
Aantal 540
Bijnaam Groep Diane/SIE

Directie Speciale Eenheden (DSU)[1] is een onderdeel van de Belgische federale politie en is samengesteld uit een aantal centrale en decentrale[2] eenheden. Deze eenheden voeren gespecialiseerde ondersteuningsopdrachten uit. De directie hangt rechtstreeks af van de commissaris-generaal van de federale politie en heette vroeger CGSU.

De Directie speciale eenheden werkt ten voordele van de bevoegde overheden en ten voordele van de federale en de lokale politie.

DSU handelt nooit op eigen initiatief en treedt enkel op na een formele toestemming van een bevoegde gerechtelijke of bestuurlijke overheid, bijvoorbeeld de procureur of de burgemeester.

In totaal telt de Directie speciale eenheden 540 personeelsleden.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Binnen de organisatie van de Belgische Rijkswacht, werd in 1972 een speciale eenheid opgericht. De reden hiervoor was de dramatische gebeurtenissen op de Olympische Spelen in München. Deze eenheid kreeg de naam brigade Diane.
Twee jaar later werd Deze naam veranderd in Groep Diane. En in 1992 met de hervormingen van de rijkswacht werd haar naam herdoopt naar het Speciale Interventie Eskadron (SIE).

Bij de politiehervorming in 2002 werd ervoor gekozen om de speciale eenheden te groeperen in een directie, namelijk Directie speciale eenheden (DSU).
Sinds maart 2006 veranderde de directie van (afkortings)naam en werd het CGSU (Commissariaat Generaal Special Units). De eenheid hangt direct af van de commissaris-generaal van de federale politie.
Sinds januari 2015 werd er, omwille van een interne reorganisatie binnen de federale politie, opnieuw gekozen voor de naam "DSU".

Taken[bewerken]

Permanente steun verzekeren aan de federale en de lokale niveaus op het vlak van:

 • Bijzondere opsporingstechnieken
 • Interventie en aanhouding
 • Beveiligingsopdrachten
 • Gespecialiseerde technologische steun

en het verlenen van expertise en adviezen.

Eenheden[bewerken]

De centrale eenheid is gehuisvest te Brussel en bestaat uit enkele gespecialiseerde diensten:

 • Observatie-eenheid
 • Interventie-eenheid
 • Under Cover Team (met onder andere Getuigenbescherming-team)
 • Technische eenheid (National Technical Support Unit)

Op gedecentraliseerd niveau zijn er vier POSA-pelotons (Protectie, Observatie, Steun en Arrestatie):

 • POSA Gent
 • POSA Antwerpen
 • POSA Charleroi
 • POSA Luik

Net zoals de centrale eenheid staan zij in voor observatie, bijzondere arrestaties en het verlenen van technische steun. Sinds 1995 zijn de nieuwe leden van SIE(BXL) en POSA samen opgeleid te Brussel. Bij de moedereenheid in Brussel centraliseert men ook een aantal specialisten zoals duikers, scherpschutters, klimmers, hondengeleiders,... in functie van discrete of grootschalige tussenkomsten, waaronder gevangenisopstanden, gijzelingen, fort chabrols en kapingen. De POSA-eenheden worden hierbij ingezet ter ondersteuning. Hun sterkte is de snelle inzetbaarheid in de provincies.

Explosievenopsporingshonden[bewerken]

De explosievenopsporingshonden behoren tot de speciale eenheden van de federale politie. Deze honden worden, zoals de andere politiehonden, getraind op hun specialisatie, namelijk de aanwezigheid van springstoffen of munitie ontdekken. De speciale eenheden van de Belgische federale politie werken momenteel met 6 explosievenopsporingshonden.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]