Director's cut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Director's cut is een aanduiding voor een versie van een film "zoals de regisseur hem had willen hebben". Doorgaans komt dit neer op een langer geheel door het toevoegen van oorspronkelijk verwijderde scènes en/of een alternatief einde.

Gebruikelijk maakt een regisseur samen met de editor een oorspronkelijke versie van een film. Deze kan door de producent en/of het testpubliek om verschillende redenen worden afgekeurd, bijvoorbeeld vanwege een te ingewikkeld verhaal of te controversiële gebeurtenis. Omdat de producent over het geld gaat, bepaalt deze wanneer er in deze versie (verder) gesneden moet worden of wanneer scènes opnieuw moeten worden opgenomen. Bijvoorbeeld in het geval van een alternatief einde. Wanneer de uitgebrachte versie van de film aanslaat, wordt geregeld alsnog de regisseursversie uitgebracht, zodat er twee versies van de film naast elkaar bestaan.

Er worden daarnaast ook director's cuts uitgebracht die dit proces niet doorliepen, maar commercieel gunstige producten vormen om extra geld aan een film te verdienen. Scènes die in de montagekamer sneuvelden, worden er dan alsnog ingeplakt zonder dat de regisseur hiervoor koos. Deze versies worden ook wel extended cut of special edition genoemd.

Bekende voorbeelden van director's cuts[bewerken | brontekst bewerken]