Dirk (zwerver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirk
Personage uit Van Kooten en de Bie
Gespeeld door Wim de Bie
Persoonsinformatie
Bijnaam de Pens
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Media

Dirk is een typetje gespeeld door Wim de Bie die voorkwam in de uitzendingen van Van Kooten en de Bie. Dirk is een corpulente, alcoholistische zwerver, heeft een onverzorgd uiterlijk, is ongeschoren en heeft lang vettig haar meestal met een paardestaart. Verder heeft hij een buikje, vandaar de bijnaam de Pens en hij heeft een ingevallen tandenloze mond. Ook kan hij niet normaal praten maar mompelt op een bepaalde manier.

In de uitzendingen over Juinen ging hij bij de gemeenteraadsverkiezingen bij alle politieke partijen langs om iets te eten te halen in ruil voor zijn stem. Voor Tjolk Hekking ging hij zelfs betaalde arbeid verrichten en mensen bewegen op de partij Hekkings' belangen te stemmen en zo niet de mensen dan de toegang tot het stemlokaal verhinderen.

In Keek op de week gaf hij commentaar op het nieuws en zocht vrijwel altijd ruzie met De Bie die hij lange lummel of lange lantaarnpaal noemde, dit terwijl Dirk door de Bie zelf werd gespeeld. Met Van Kooten kon hij het juist goed vinden en hij wilde altijd met hem een pilsje drinken, wat echter nooit gebeurd is. In de periode voor kerst ging hij altijd dineren bij liefdadigheidsorganisaties zoals bijvoorbeeld een kerk of het leger des heils. Want met kerstmis was de kerk voor hem gesloten.