Dirk (zwerver)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk
Personage uit Van Kooten en de Bie
Gespeeld door Wim de Bie
Persoonsinformatie
Bijnaam de Pens
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Media

Dirk is een typetje gespeeld door Wim de Bie dat voorkwam in de uitzendingen van Van Kooten en de Bie. Dirk is een corpulente, alcoholistische zwerver, heeft een onverzorgd uiterlijk, is ongeschoren en heeft lang vettig haar meestal met een paardestaart. Verder heeft hij een buikje, vandaar de bijnaam de Pens, en een ingevallen tandeloze mond. Hij mompelt meer dan hij praat.

In de uitzendingen over Juinen ging Dirk voor de gemeenteraadsverkiezingen bij alle politieke partijen langs om iets te eten te halen in ruil voor zijn stem. Voor Tjolk Hekking deed hij zelfs betaalde arbeid. Door kiezers te bewegen op de partij Hekkings' belangen te stemmen, of anders hen de toegang tot het stemlokaal te verhinderen. In de periode voor kerst ging hij altijd dineren bij liefdadigheidsorganisaties zoals bijvoorbeeld een kerk of het leger des heils.

In Keek op de week gaf hij commentaar op het nieuws en zocht vrijwel altijd ruzie met De Bie die hij lange lummel, lange heipaal of lange lantaarnpaal noemde. Met Van Kooten kon hij het juist goed vinden en hij wilde altijd met hem een pilsje drinken. Aan het einde van de aflevering waarin Dirk gedotterd moet worden, heffen ze beiden een flesje bier.