Dirk Coster (natuurkundige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk Coster
DirkCoster1930s.jpg
Algemene informatie
Geboren Amsterdam, 5 oktober 1889
Overleden Groningen, 12 februari 1950
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep natuurkundige
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Dirk Coster (Amsterdam, 5 oktober 1889Groningen, 12 februari 1950) was een Nederlands hoogleraar natuurkunde en meteorologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Biografie[bewerken]

Coster was de zoon van de smid Barend Coster en Aafje van der Mik. Hij studeerde van 1904 tot 1908 aan de Rijkskweekschool te Haarlem tot onderwijzer, waarna hij tot medio 1913 aan diverse scholen als onderwijzer werkzaam was. Hij studeerde vanaf 1913 in Leiden natuurkunde en legde in 1916 het doctoraalexamen theoretische natuurkunde af. Hij was van 1916 tot 1920 assistent van L.H. Siertsema en W.J. de Haas aan de Technische Hogeschool te Delft, om er de experimentele natuurkunde te beoefenen. Intussen behaalde hij in 1919 te Delft het diploma van elektrotechnisch ingenieur.

Hij ging voor enige tijd naar Kopenhagen waar hij samenwerkte met Niels Bohr. Binnen enkele maanden kwam een belangrijk gezamenlijk artikel tot stand over röntgenspectra en chemische elementen.[1] In de tussentijd was hij in juli 1922 in Leiden onder Paul Ehrenfest gepromoveerd op het proefschrift "Röntgenspectra en de atoomtheorie van Bohr". Daarnaast ontdekte hij in Kopenhagen in 1923, samen met de Hongaarse scheikundige George de Hevesy, element 72, waarvan het bestaan in de natuur nog niet was vastgesteld en dat nauw verwant was aan zirkonium.[2] Het nieuw ontdekte element kreeg de naam hafnium, naar de Latijnse naam Hafniæ voor Kopenhagen.

Na zijn terugkeer uit Kopenhagen werd Coster op voordracht van Lorentz in 1923 aangesteld als conservator van Teylers Natuurkundig Kabinet in Haarlem. In 1924 werd hij benoemd tot hoogleraar in de (experimentele) natuurkunde en meteorologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, als opvolger van De Haas. Hij trad 26 maal op als promotor.[3]

In 1934 werd Coster benoemd tot lid van de Afdeling Natuurkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) te Amsterdam. In 1938 begeleidde hij de joodse fysicus Lise Meitner bij haar vlucht uit nazi-Duitsland om gevangenschap door het naziregime te voorkomen.

Tussen 1924 en 1933 werd Coster door 9 collega's genomineerd voor de Nobelprijs voor de Scheikunde.[4]

In 2017 werd ir. Dirk Coster geselecteerd ter uitbreiding van de Alumni Walk of Fame omwille van het 175-jarig bestaan van de TU Delft. Coster kreeg deze award voor zijn uitzonderlijke loopbaan en specifiek als medeontdekker van het chemische element Hafnium.

Externe links[bewerken]