Dirk Duinker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dirk Duinker
Tweede Kamer behandelt begroting ministerie van Verkeer en Waterstaat; Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening . PVDA-woordvoerder Duinker aan het woord
Algemene informatie
Geboren 13 maart 1934
Overleden 7 december 1983
Partij PSP, PvdA
Politieke functies
1970-1976 Lid gemeenteraad Niedorp
1977-1978,
1978-1983
Lid van de Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Dirk Duinker (Velsen, 13 maart 1934Lutjewinkel, 7 december 1983) was een Nederlands politicus namens de PvdA.

Duinker groeide op in Noord-Holland. Hij voltooide eerst de Mulo, waarna hij een grafische opleiding deed. Voordat hij de politiek inging werkte hij onder andere in de marketingindustrie, als voorlichter van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en was hij lid van de PSP. Zijn eerste politieke functie was als lid van de gemeenteraad van Niedorp namens de PvdA.

Van 1977 tot 1978 was hij lid van de Tweede Kamer. In 1978 keerde hij echter ook weer terug in de Kamer, omdat Wim Duisenberg vicepresident van de Rabobank werd en zijn zetel opgaf. In de Tweede Kamer hield Duinker zich met name bezig met volkshuisvesting en binnenlandse zaken. Samen met zijn fractiegenoten Marcel van Dam, Jan Schaefer en Hans Kombrink behoorde hij tot de groep opposanten tegen het beleid van CDA-minister Pieter Beelaerts van Blokland en CDA-staatssecretaris Gerrit Brokx. Hij behoorde in 1980 tot de minderheid van zijn fractie die vóór een Nederlandse boycot van de Olympische Spelen in Moskou was.

Op 5 maart 1981 nam de Tweede Kamer een door hem ingediende motie aan waarin werd uitgesproken dat het beleid van staatssecretaris Brokx met betrekking tot de huren in stadsvernieuwingsgebieden niet in het belang van de volkshuisvesting was. Een Kamermeerderheid gaf echter aan de motie niet als motie van wantrouwen te beschouwen.

Dirk Duinker overleed op 7 december 1983 op 49-jarige leeftijd.

Zie de categorie Dirk Duinker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.