Dirk Hartogeiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirk Hartogeiland
Eiland van Australië
Shark Bay.svg
Locatie
Land Australië
Locatie Indische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 620 km²
Hoofdplaats Dirk Hartog Homestead
Lengte 79,6 km
Breedte 11,3 km
Hoogste punt Herald Heights (136 m)
Foto's
Tetrodon Loop.jpg

Dirk Hartogeiland is het belangrijkste eiland van een groepje eilanden voor de westkust van Australië. Het eiland is het meest westelijke en, na Tasmanië, Kangaroo Island, Fraser Island, Flinders Island, King Island, Bathurst Island, Melville Island en Groote Eylandt, een van de grotere eilanden van Australië.

Het dankt zijn naam aan de Nederlandse schipper Dirck Hartog van het schip de Eendracht, die op 25 oktober 1616 als tweede Europeaan op Australisch grondgebied landde (de eerste op de westkust). Voor hem werd Australië in 1606 al vanuit het noordoosten ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon.

Omstreeks 1800 waren de producten die het eiland voortbracht guano (vogelmest) en parels. In 1869 verleende de Australische overheid een vergunning voor het beweiden met schapen.

In 1968 besloot de overheid het eiland aan de hoogste bieder te verkopen. Thomas Wardle kocht het pachtrecht en het eiland werd particulier bezit van hem en zijn vrouw Lady Wardle om te overwinteren. Toen in de jaren negentig van de 20e eeuw de wolprijs kelderde, werd toerisme de voornaamste bron van inkomsten.

Externe link[bewerken]