Dirk S. Donker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk S. Donker
Dirk S. Donker.jpg
Algemene informatie
Geboren 3 januari 1941
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep beiaardier en organist
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dirk S. Donker (Sneek, 3 januari 1941) is een Nederlands organist en beiaardier.

Levensloop[bewerken]

Donker studeerde orgel bij IJ.S. Rusticus, Piet Post en Dom-organist Stoffel van Viegen, en beiaard bij Leen 't Hart en Peter Bakker.

In 1969, 1970 en 1971 won hij het prestigieuze Internationaal Beiaardconcours in Hilversum. Als eerste in Nederland behaalde hij in 1971 de Prix d'Excellence voor beiaard.

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd hij in 1993 door de Société Académique Arts, Sciences, Lettres te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.

Van 1978 tot 2003 was hij de vaste organist van de Martinikerk in Sneek, waar hij al vanaf 1963 orgelconcerten had gegeven en georganiseerd. Hij is oprichter van de Stichting 'Martini Koorschool Sneek'. Tevens was hij beiaardier van Dokkum, Groningen, Leeuwarden en Emmeloord.

Thans (2018) is hij nog stadsbeiaardier van Sneek en beiaardier van Joure, verzorgt hij in de Martinikerk in Sneek de zondagse kerkdiensten en organiseert hij de jaarlijkse orgelconcertreeks.

Van zowel zijn orgelspel als zijn beiaardspel zijn diverse cd's uitgebracht, waaronder de complete orgelwerken van César Franck en de complete beiaardwerken van Romke de Waard.

Externe link[bewerken]