Dirk Schermerhorn (ingenieur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk Schermerhorn (1934)

Dirk Schermerhorn (Russisch: Дирк Шермергорн, Dirk Sjermergorn) (26 april 190026 november 1937) was een Nederlandse ingenieur. In 1924 ging Schermerhorn naar de Sovjet-Unie om daar mee te helpen aan de opbouw van de industrie.

Hij werkte tot 1932 mee aan de aanleg van de Turkestan-Siberische spoorlijn, een van de grootste projecten uit het eerste vijfjarenplan, en hij was verantwoordelijk voor de aanleg voor de metro van Moskou tussen 1932 en 1935.

Lazar Kaganovitsj, lid van het Politburo en Schermerhorns directe chef, stelde Schermerhorn aansprakelijk voor een ongeluk in de Moskouse metro en in 1936 werd Schermerhorn als eerste Nederlander tijdens de Grote Zuivering opgepakt. Aangenomen werd dat men niet tevreden was over Schermerhorn omdat door zijn toedoen de oplevering van de metro een aantal weken was vertraagd, waardoor deze niet op 7 november 1936, de dag van de revolutie, kon worden geopend.[1] Op 26 november 1937 werd hij wegens onder meer spionage en economische sabotage veroordeeld en direct daarna geëxecuteerd.

Nikita Chroesjtsjov, die onder dezelfde voorman aan de metro gewerkt had, was er verantwoordelijk voor dat Schermerhorn in 1956 gerehabiliteerd werd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dirk Schermerhorn was een broer van Wim Schermerhorn, eerste premier van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]