Naar inhoud springen

Dirk Verrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dirk Verrijk
Het huijs te Helmond, gezicht op Kasteel Helmond
Persoonsgegevens
Volledige naam Theodor Verrijk
Dirk Verrijck
Dirk Verryk
Dirk Verryck
Theodorus Verrijk
Geboren Haarlem, 7 juli 1734
Overleden Den Haag, 3 mei 1786
Geboorteland De Republiek
Beroep(en) Schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theodorus (roepnaam Dirk) Verrijk (Haarlem, 7 juli 1734Den Haag, 3 mei 1786) was een Noord-Nederlands schilder, decoratieschilder, tekenaar, pentekenaar en kopiist.

Hij was werkzaam omstreeks 1760-1770. Aanvankelijk moet hij hebben samengewerkt met zijn vader, de kunstschilder Abraham Verrijk. Hij is een van de zes kinderen van deze Abraham Verrijk en Maria Hoogenbaas. In 1766 trouwde hij in Haarlem met Adriana Zegers, waaruit een zoon, Hendrik (geb. 1767). Vanaf 1782 woonde hij in Den Haag bij Maria Margaretha Hollem, als zij sterft blijft hij daar wonen tot zijn eigen dood op 52-jarige leeftijd, na een korte maar hevige ziekte.

Rond 1761 is Dirk Verrijk werkzaam als zelfstandig, rondreizend, topografisch tekenaar. Hij werkte in Mechelen (rond 1769), trok, al schetsend, van Brussel naar Parijs waar hij vóór 1768 was en werkte diverse malen in de Oostenrijkse Nederlanden. Aan de hand van zijn schetsboeken en uitgewerkte tekeningen valt na te gaan dat hij Gelderland, Overijssel, Brabant, Utrecht, Zeeland en vooral (Noord en Zuid) Holland als werkterrein had. Hij is ook bekend als landschapsschilder voor handbeschilderd behang, als decoratieschilder van interieurs.[1] Hoewel hij minder begaafd was dan zijn tijdgenoten Cornelis Pronk en Jan de Beijer, waren zijn tekeningen tijdens zijn leven zeer gewild. Zo bevatte in 1774 de veiling van de kunstcollectie van de Antwerpse burgemeester Van Schorel minstens 28 werken van Verrijk, de veilingscatalogus van de Jacob Cramer Sijmonsz uit Amsterdam bevat 60 werken.

Meerdere musea, publieke en particuliere collecties hebben werken van hem. Van een aantal afgebeelde locaties zijn meerdere versies bewaard gebleven, zoals van Utrechtse poorten die zich zowel in het Albertina in Wenen als in Het Utrechts Archief bevinden. Van een gezicht op Kasteel Helmond bevindt een schets in een schetsboek zich in het Gelders Archief in Arnhem, de uitgewerkte versie maakt deel uit van de collectie van het Gemeentemuseum Helmond.[2] In 1974 stelde het Utrechts gemeentearchief zijn werk tentoon.

Andere namen en spellingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Verrijk is ook bekend onder de namen Dirk Verrijck; Theodor Verrijck; Theodor Verrijk; Dirk Verryck; Theodor Verryck; Theodor Verryk en Dirk Verryk. Hij tekende meestal T. Verrijk -of D. Verrijk- Del. et Fec. (of: Inv. et Fec.).

Over Dirk Verrijk

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Het topografische werk van Dirk Verrijk 1972, A.G. Schulte.
  • Dirk Verrijk, 1734-1786 : tekeningen en schetsen : de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland, 1993, A.G. Schulte, ISBN 90-6469-655-1
Zie de categorie Dirk Verrijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.