Naar inhoud springen

Dirk van Bastelaere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dirk van Bastelaere
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 23 oktober 1960
Geboorteplaats Sint-Niklaas
Land Vlag van België België
Beroep dichter, essayist, vertaler
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dirk van Bastelaere (Sint-Niklaas, 23 oktober 1960) is een Vlaams postmodern dichter, essayist en vertaler. Van 2014 tot zijn ontslag in 2016 was hij werkzaam als woordvoerder van de N-VA-fracties in de Kamer en de Senaat.

Publicaties en tijdschriften[bewerken | brontekst bewerken]

Van Bastelaere publiceerde gedichten in onder andere Dietsche Warande & Belfort, Ambrozijn, De Gids, De Vlaamse Gids, Diogenes, Yang, Heibel, Nieuw Wereldtijdschrift, Het Moment, Maatstaf en Kreatief. Essays, bijdragen en interviews verschenen onder andere in Ambrozijn, Poeziëkrant, Kreatief, Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond, Yang, De Vlaamse Gids, Knack, Dietsche Warande & Belfort, Parmentier en De Morgen.

Hij was ook betrokken bij het ontstaan van twee tijdschriften, met name R.i.P. Tijdschrift voor Literatuur en Stijl (begin jaren 80) en het recentere freespace Nieuwzuid. In dat eerste tijdschrift zijn volgens Hugo Brems en Dirk De Geest trouwens de bronnen te vinden van de Vlaamse postmoderne ‘stroming’ – een stroming die voor het eerst echt zichtbaar werd met de publicatie van het historische jubileumnummer van Yang uit 1990. Hierin verschenen 7 poëtica’s waaronder die van “de harde kern van het Vlaamse postmodernisme: Dirk van Bastelaere en Erik Spinoy, en daarbij Stefan Hertmans en Peter Verhelst.”

In 1984 verscheen Vijf Jaar, zijn debuut. Later verschenen de bundels Pornschlegel en andere gedichten (1988), Diep in Amerika (1994) en Hartswedervaren (2000) - waarvoor hij de prestigieuze driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Poëzie kreeg, de vroegere Staatsprijs.

In 2001 verscheen Wwwhhooosshhh - Over poëzie en haar wereldse inbedding, een verzameling van zijn belangrijkste essays. In 2005 verscheen onder de titel The Last to Leave. Selected Poems een bundel met Engelse vertalingen van een aantal van zijn gedichten. De bundel De voorbode van iets groots verscheen in 2006, deze droeg een lange tijd de werktitel Zapruder Stress.

In december 2008 verscheen Hotel New Flanders, een omvangrijke bloemlezing van 60 jaar Vlaamse poëzie, tussen 1945 en 2005. Van Bastelaere maakte de 752 bladzijden dikke bloemlezing in opdracht van het Poëziecentrum, samen met Erwin Jans en Patrick Peeters.

In 2011 werd via een weblog van Gerrit Komrij bekend dat Van Bastelaere rond 2001 een rol had in een pornofilm.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dichtbundels en verspreide gedichten (beperkt overzicht):

  • Vijf jaar. Antwerpen: Soethoudt, 1984.
  • Golden boys. Antwerpen: Contramine, 1985. Samen met Erik Spinoy.
  • Twist met ons. Wommelgem: Den Gulden Engel, 1987. Samen met Bernard Dewulf, Charles Ducal en Erik Spinoy.
  • Pornschlegel en andere gedichten. Amsterdam: Atlas, 1988.
  • Diep in Amerika. Gedichten 1989-1991. Amsterdam: Atlas, 1994.
  • “Wwwhhoooosh. (The Opera Ain’t Over Till The Fat Lady Sings)” Dietsche Warande & Belfort 139, 5 (1994): 590-609.
  • Hartswedervaren. Amsterdam: Atlas, 2000.
  • De wind uit het elders - in praise of Barnett Newman. Gent: Druksel, 2003.
  • De voorbode van iets groots. Amsterdam: Atlas, 2006.
  • Fallicornia. Gent: Druksel, 2014.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]