Disagio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Agio (beleggen), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Disagio is het bedrag dat de koers van een aandeel lager is dan de nominale waarde van het aandeel. De nominale waarde is het bedrag dat op het aandeel staat aangegeven of de formele waarde van het aandeel. Deze term is verwant aan de term agio. Agio is een berekende winst. Zo is agio bij de verkoop van aandelen het prijsverschil tussen de nominale waarde (de waarde die vertegenwoordigd wordt), en de verhandelde waarde(de koers). Ook kan het gezien worden als eigen vermogen van een onderneming, dat is de echte waarde van de onderneming. Die waarde staat echter niet als geld op een bankrekening en is dus berekend.

Disagioclausule[bewerken | brontekst bewerken]

Een disagioclausule is een clausule in een hypotheekovereenkomst, waarbij een extra bedrag aan provisie wordt berekend en waarbij dat bedrag dan gedurende de eerste rentevaste periode gebruikt wordt om een gedeelte van de maandlasten mee te betalen. Op deze manier is het mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier de maandlasten te verlagen gedurende de eerste jaren van de hypotheek. Deze clausule is zeer interessant bij starters.