Discoveryprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het NASA Discovery-programma bestaat uit een reeks doelgerichte wetenschappelijke ruimtemissies die veel goedkoper zijn dan NASA's traditionele ruimteprogramma's zoals de zeer dure Flagship-programma's of het eveneens duurdere New Frontiers-programma[1]. Het programma is gebaseerd op de visie van NASA-directeur Daniel S. Goldin om effectievere interplanetaire missies uit te voeren, die "sneller, beter en goedkoper" zijn dan de traditionele NASA missies. De manier van werken verschilt sterk van de traditionele insteek van NASA. De doelstellingen worden namelijk voorgesteld door een willekeurige organisatie, vervolgens nauwkeurig gespecificeerd, terwijl er sterk op de kosten wordt gelet. De voorstellen zijn afkomstig van teams bestaande uit mensen uit de industrie, kleine ondernemingen, de publieke sector, of universiteiten, en worden geleid door een Principal Investigator (PI). De voorstellen worden dan geselecteerd door een concurrerend peer reviewproces. De tijd van ontwikkelingsfase tot lanceerdatum is niet langer dan 36 maanden. In 2006 werden de kosten begroot op $425 miljoen.

Geslaagde missies[bewerken]

Gedeeltelijk geslaagde missies[bewerken]

  • Genesis, een opdracht om zonnewinddeeltjes te verzamelen. De sonde voerde zijn taak met succes uit, maar de parachute van de terugkeercapsule ging niet open, waardoor de capsule verpletterde tijdens de landing in de woestijn van Utah. Sommige zonneionenexperimenten konden desalniettemin worden geborgen en worden bestudeerd. Genesis wordt momenteel naar het Aarde-Zon Lagrangepunt (L1) gestuurd.

Mislukte missies[bewerken]

  • Contour, een missie met als doelstelling een rendez-vous met de kometen Encke en Schwassmann-Wachmann-3. De missie is gelanceerd vanaf Cape Canaveral op 3 juli 2002, maar op 15 augustus ging het contact met de Ruimtesonde verloren. Uit onderzoek bleek, dat de ruimtesonde in minstens drie stukken was gebroken, waarschijnlijke veroorzaakt door een probleem met de raketmotor, die het van een baan om de aarde in een om de zon moest stuwen.

Lopende missies[bewerken]

Opzichzelfstaande missies[bewerken]

  • MESSENGER, betreft een studie om mercurius in kaart te brengen. De lancering was op 3 augustus 2004, en is op 18 maart 2011 in een baan rond Mercurius geplaatst.
  • Dawn, is een missie om de dwergplaneet Ceres en de planetoïde Vesta te bestuderen en werd gelanceerd op 27 september 2007.
  • Kepler is een ruimtetelescoop om ons deel van de Melkweg te onderzoeken op Aardeachtige planeten. Deze werd gelanceerd op 7 maart 2009.

Missions of opportunity[bewerken]

Missions of opportunity zijn geen complete Discovery-missies, maar vormen een deel van een grotere missie, of een verlenging van een eerder uitgevoerde missie. Ze geven de wetenschapsgemeenschap gelegenheid deel te nemen aan missies van andere organisaties. NASA financiert dan alleen een wetenschappelijk instrument, delen van een instrument of het leveren van expertise voor een kritisch deel van de uiteindelijke missie. Ook stelt NASA wel bestaande ruimtevaartuigen ter beschikking die ontworpen werden voor andere missies.

Toekomstige missies[bewerken]

  • InSight, een kleine marslander die op 5 mei 2018 is gelanceerd om de inwendige structuur van Mars te onderzoeken.

Op 4 januari 2017 selecteerde NASA een tweetal nieuwe missies.

  • Lucy, een ruimtesonde die een aantal planetoïden en Trojanen zal bezoeken en bestuderen. Lucy wordt in 2021 gelanceerd en zal in 2027 aankomen bij de eerste groep L4 Trojanen.
  • Psyche, die de metaal-planetoïde 16 Psyche zal bestuderen. Psyche zou aanvankelijk in 2023 worden gelanceerd en zeven jaar later aankomen bij 16 Psyche[2]. Op 24 mei 2017 maakte NASA bekend de missie in 2022, een jaar eerder, te lanceren en al in 2026 bij Psyche 16 te arriveren. Deze vluchttijdverkorting komt doordat een lancering in 2022 een effectievere baan volgt[3].

Externe links[bewerken]