Discusvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Discusvis
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Discus heckel.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Familie: Cichlidae
Geslacht: Symphysodon
Soort
Symphysodon discus
(Heckel, 1840)
Afbeeldingen Discusvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Discusvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis 15 cm
Watertemperatuur 28-30 °C
pH 6-6,5
DH 0-4°
Minimum aquariumgrootte 150 cm
Portaal  Portaalicoon   Vissen

De discusvis (Symphysodon aequifasciatus en S. discus) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het behoort tot de familie van de cichliden (Cichlidae).

Kenmerken[bewerken]

Deze sterk afgeplatte siervis heeft een okergroen lichaam met 7 verticale donkere strepen. De buik is rood. De kop en vinnen vertonen blauwe vlekken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Ze komen oorspronkelijk voor in het stroomgebied van de Amazone in Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia en Peru).

Kweek[bewerken]

Het is een vreedzame vis die het beste in een speciaal ingericht aquarium van minimaal 1,20 meter gehouden kan worden. De bak moet vanwege de grootte van het dier ook minimaal 50 cm hoog en 50 cm diep zijn en kan ingericht worden met planten en kien- of wortelhout. Er moet voldoende vrije zwemruimte zijn. Het is aan te raden om ± 50 liter water per discusvis te rekenen. De discusvis is een scholenvis en dient daarom met minimaal 5 gehouden te worden.

Als voer kan levend voer gegeven worden, maar ook droogvoer kan aangewend worden. Er kan dus volop gevarieerd worden. Ook kan men kant-en-klaar discusplaat bij de handel kopen.

De kweek is bij een bij elkaar passend stel vrij eenvoudig. De (tot enige honderden) eieren worden op een verticaal oppervlak, bijvoorbeeld een stuk kienhout, op de bladeren van een plant of zelfs op een van de ruiten afgezet. Een kweker zal gewoonlijk in het aquarium een speciale afzetkegel plaatsen, maar soms kiezen de dieren dan nog voor de aquariumruiten om hun eitjes op af te zetten. Na 2 à 3 dagen, afhankelijk van de watertemperatuur, komen de jongen uit. Ze worden door de ouders beschermd. De eerste tijd eten de jongen van een afscheiding (secreet) op de huid van de ouders. Het is mogelijk om jongen zonder de ouders groot te brengen. Een pionier op dit gebied was Jack Wattley. Die slaagde erin om voor het eerst de jongen groot te brengen zonder de ouders.

Door intensieve kweek zijn er inmiddels allerlei kleurvarianten ontstaan die afgezien van de vorm, nauwelijks meer op de in het wild voorkomende soorten lijken.

Zogen[bewerken]

Discusvissen, zowel mannetje als vrouwtje, produceren op hun huid een slijm dat als voeding dient voor hun jongen, een gedrag dat lijkt op zogen. Het slijm bevat naast voeding ook antilichamen. Net als bij zoogdieren spenen de discusvissen hun jongen: na twee weken zwemmen de ouders constant weg van hun kroost zodat die gestimuleerd wordt om zelf eten te zoeken.[1]

Zie ook[bewerken]