Disney Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Disney Festival
Alternatieve titel Disney Feest (SBS6 en Net5, 1998)
Voormalige titel Dit is Disney (NCRV, 1985),
Disney Parade (NCRV, 1989)
Genre Tekenfilms
Land van oorsprong Verenigde Staten
Productie
Productiebedrijf Disney
Uitzendingen
Start 1993 (Nederland),
1995 (Vlaanderen)
Einde 1998 (Nederland),
2007-2008 (Vlaanderen)
Zender RTL 4, Kindernet, Ketnet
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney Festival was een Nederlandstalige tekenfilmblok dat vanaf 9 januari 1995[1] werd uitgezonden door BRT/Ketnet. Voorheen werden de Disney-programma's op VTM uitgezonden in het Engels.

Geschiedenis[bewerken]

Het Disney Festival begon steeds met een tekenfilm uit de jaren 80, 90 of 00 en eindigde vervolgens met een klassiek Walt Disney-filmpje. Het beginliedje van het programma komt overeen met het Amerikaanse programma The Disney Afternoon. Sinds 2003 werd de oude intro geregeld afgewisseld met een nieuwe clip gemaakt door het Franse bedrijf Gédéon. Deze nieuwe intro was een mengeling van oude Disney Channel-leaders van 1999 tot 2003. Ze wordt nog steeds gebruikt in Zweden tijdens 'Disneydags' op SVT Barnkanalen en in IJsland tijdens 'Disneystundin' op RÚV.

Sinds 2006 wordt het programma niet meer beëindigd met een theatraal Walt Disney-filmpje en in 2007-2008 besloot Ketnet Disney-programma's uit te zenden zonder extra intro. Aanvankelijk werd de naam 'Disney Festival' nog wel gebruikt in onder meer tv-gidsen en zond Ketnet nog dagelijks Disney uit, maar tegenwoordig is er niet elke dag een Disney-programma te zien en is de naam 'Disney Festival' volledig verdwenen.

In Nederland kwamen er sinds 1985 Disney-programma's op de NCRV onder de naam 'Dit is Disney'. Sinds 1989 heette het 'Disney Parade'. In 1993 startte het Disney Festival op RTL 4 en dit werd later overgenomen door Kindernet. In 1998 kreeg SBS de blok in handen en sindsdien heet het programma in Nederland 'Disney Feest'. Aan het begin van deze eeuw werd het programma verplaatst naar zusterzender Net5, die het bleef uitzenden tot en met 2012.

Tekenfilms[bewerken]

Hieronder volgt een lijst van tekenfilmseries die bij Disney Festival op BRT/Ketnet te zien waren. Sinds de verdwijning van de blok heeft Ketnet ook nog De Vervangers, Fish Hooks, The Emperor's New School, Phineas en Ferb, Stitch! en Zoem in op Maggie uitgezonden. Teacher's Pet, Teamo Supremo, Mighty Ducks: The Animated Series, The Weekenders en Lloyd in Space zijn nooit uitgezonden op Ketnet, maar wel op Net5.