Disney Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disney Festival
Alternatieve titel Disney Feest (SBS 6 en NET 5, 1998)
Voormalige titel Dit is Disney (NCRV, 1985),
Disney Parade (NCRV, 1989)
Genre Tekenfilms
Land van oorsprong Verenigde Staten
Productie
Productiebedrijf Disney
Uitzendingen
Start 1993 (Nederland),
1995 (Vlaanderen)
Einde 1998 (Nederland),
2007-2008 (Vlaanderen)
Zender RTL 4, Kindernet, Ketnet
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney Festival was een Nederlandstalige tekenfilmblok dat vanaf 1995 werd uitgezonden door BRT/Ketnet. Voorheen werden de Disney-programma's op VTM in het Engels uitgezonden.

Geschiedenis[bewerken]

Het Disney Festival begon steeds met een tekenfilm uit de jaren 80, 90 of 00 en eindigde vervolgens met een klassiek Walt Disney-filmpje. Het beginliedje van het programma komt overeen met het Amerikaanse programma The Disney Afternoon. Na meer dan tien jaar, op 1 april 2006, kreeg het programma een nieuwe intro gemaakt door het Franse bedrijf Gédéon. Het was een mengeling van oude Disney Channel-leaders van 1999 tot 2003. Deze intro wordt nog steeds gebruikt in Zweden tijdens 'Disneydags' op SVT Barnkanalen en in IJsland tijdens 'Disneystundin' op RÚV. Sinds 2006 wordt het programma ook niet meer beëindigd met een theatraal Walt Disney-filmpje.

In 2007/2008 besloot Ketnet Disney-programma's uit te zenden zonder extra intro. Aanvankelijk werd de naam 'Disney Festival' nog wel gebruikt in onder meer tv-gidsen en zond Ketnet nog dagelijks Disney uit, maar tegenwoordig is er niet elke dag een Disney-programma te zien en is de naam 'Disney Festival' volledig verdwenen.

In Nederland komen er sinds 1985 Disney-programma's op de NCRV onder de naam 'Dit is Disney'. Sinds 1989 heette het 'Disney Parade'. In 1993 startte het Disney Festival op RTL 4 en dit werd later overgenomen door Kindernet. In 1998 kreeg SBS de blok in handen en sindsdien heet het programma in Nederland 'Disney Feest'. Aan het begin van deze eeuw werd het programma verplaatst naar zusterzender NET 5, die het bleef uitzenden tot en met 2012.

Tekenfilms[bewerken]

Hieronder volgt een lijst van tekenfilmseries die bij Disney Festival op BRT/Ketnet te zien waren. Sinds de verdwijning van de blok heeft Ketnet ook nog De Vervangers, Fish Hooks, The Emperor's New School, Phineas en Ferb, Stitch! en Zoem in op Maggie uitgezonden. Tevens zijn verscheidene andere series wel in Nederland uitgezonden, maar niet in Vlaanderen.