Disneyland Park (Anaheim)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over het oorspronkelijke Disneyland Park in Californië in de Verenigde Staten. Zie Disneyland Park (Parijs) voor het gelijknamige park dat in Frankrijk ligt en Walt Disney Parks and Resorts voor meer informatie over alle parken van Disney.
Disneyland Park
Disneypark
Het symbool van Disneyland, het Sleeping Beauty Castle in 2019
Locatie Anaheim, Californië
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Geopend op 17 juli 1955
Eerdere namen Disneyland
Resort Disneyland Resort
Thema Figuren en ideeën van Walt Disney
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney

Het Disneyland Park, in de volksmond bekend als Disneyland, is een themapark in Disneyland Resort in Anaheim, Californië en tevens het allereerste Disney-themapark ooit gebouwd. Het park werd geopend op 17 juli 1955.

Disneyland is in het bezit van en wordt beheerd door The Walt Disney Company. Het park is het geesteskind van Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney en is door de jaren heen 's werelds beroemdste themapark en een van de meest bezochte geworden.

De huidige directrice is Catherine Powell.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Walt Disney laat in december 1954 zijn plannen zien aan o.a. de toenmalige burgemeester van Anaheim.

Toewijding[bewerken | brontekst bewerken]

To all who come to this happy place: Welcome. Disneyland is your land. Here age relives fond memories of the past, and here youth may savor the challenge and promise of the future. Disneyland is dedicated to the ideals, the dreams, and the hard facts that have created America, with the hope that it will be a source of joy and inspiration to all the world.

Walter E. Disney, 17 juli 1955 4:43

[1]

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor het bouwen van Disneyland kwam, nadat Walt Disney met zijn dochters in het Griffith Park liep. Hij wilde graag iets realiseren waar ouders met hun kinderen naartoe zouden gaan om er samen plezier te beleven. Zijn plan bleef nog jaren op tafel liggen, totdat hij op het idee kwam om een kleinschalig attractiepark te bouwen met themagebieden en een boottocht. Het park zou dan de naam Mickey Mouse Park krijgen met een oppervlakte van 3,2 hectare. Om het park vorm te geven bezocht hij verschillende attractieparken in de wereld zoals Tivoli Gardens in Denemarken, Greenfield Village in de Verenigde Staten en Children's Fairyland in de Verenigde Staten. In grote lijnen hebben deze parken qua thematisering veel overeenkomsten met de Disneyparken. Toen eenmaal het concept op tafel lag, bleek dat het park veel groter zou worden dan 3,2 hectare. Hierop vroeg Walt Disney Harrison Price van het Stanford Research Institute om te zoeken naar geschikte locatie voor zijn park van circa 65 hectare. De locatie viel toen in de Amerikaanse plaats Anaheim in de staat Californië. Op 16 juli 1954 werd vervolgens begonnen met de bouw van het $17 miljoen[2] kostende park.

Opening[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie Autopia bestaat al sinds de opening van het park.

Op 17 juli 1955 werd het attractiepark officieel geopend onder de naam Disneyland. Op de openingsdag waren alleen de pers en genodigde bezoekers aanwezig, waaronder Art Linkletter, Bob Cummings en Ronald Reagan. De opening verliep niet zonder problemen. Zo was het 42° graden, kwamen fonteinen droog te staan, was er een gaslek in het themagebied Adventureland en waren er valse toegangskaarten in omloop, waardoor circa 20.000 mensen op de opening afkwamen, terwijl er 11.000 genodigden waren.

Een dag later, op 18 juli 1955, werd het park opengesteld voor bezoekers. Zo'n 50.000 personen bezochten het attractiepark en konden uit 20 verschillende attracties kiezen, waarvan er een aantal nog steeds terug te vinden zijn in het park zoals: Peter Pan's Flight, Mr. Toad's Wild Ride, Autopia en Snow White's Scary Adventures.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels is het aantal attracties en themagebieden flink uitgebreid. Ook stijgt het bezoekersaantal elk jaar, waardoor de afgelopen jaren het attractiepark het op twee na best bezochte attractiepark ter wereld is.

In de jaren 90 en 00 werd het attractiepark meer een resort. Zo kwamen er meer hotels, werd Downtown Disney geopend en werd naast Disneyland op 8 februari 2001 het tweede Disneypark, Disney California Adventure Park, binnen het resort geopend.

Rond de vijftigste verjaardag van het park kreeg een aantal oude attracties zoals: Haunted Mansion, Space Mountain en Pirates of the Caribbean een flinke opknapbeurt.

Themagebieden[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie Haunted Mansion tijdens Halloween.
Peter Pan's Flight: een van de attracties in Fantasyland.

Main Street, USA[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Main Street, U.S.A. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit themagebied betreden bezoekers meteen na de entree van het park. De makers van Disneyland hebben geprobeerd om een sfeer te creëren als die in het begin van de 20e eeuw in Amerika. Een "main street" is een begrip dat vaak wordt gebruikt om de hoofdweg van een park of stad aan te duiden. Deze zitten, vooral in Amerika, vaak vol met winkeltjes en eetzaakjes. Aan het eind van Main Street ligt het Sleeping Beauty Castle.

New Orleans Square[bewerken | brontekst bewerken]

Dit themagebied vinden bezoekers alleen terug in het Disneyland Park te Anaheim. Het themagebied is gethematiseerd naar de Amerikaanse stad New Orleans in de 19e eeuw. In dit themagebied bevinden zich twee grote attracties: Pirates of the Caribbean en The Haunted Mansion.

Fantasyland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fantasyland is het meest sprookjesachtige themagebied vol klassieke sprookjes en uitbeeldingen van vele Disneyklassiekers. In dit gebied zijn daarom meer kinder- en familieattracties te vinden, waaronder: Peter Pan's Flight en "it's a small world".

Mickey's Toontown[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie Matterhorn Bobsleds.
Het themagebied Adventureland.

Mickey's Toontown is gethematiseerd als het dorp Toontown in Who Framed Roger Rabbit.

Adventureland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Adventureland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit gebied is in een exotische, oriëntaalse stijl gebouwd. Adventureland huisvest attracties als Jungle Cruise en Indiana Jones Adventure.

Frontierland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit themagebied is gethematiseerd naar het Wilde Westen en het leven aan de frontier zo kunnen bezoekers een boottocht maken met een radarstoomboot over de Rivers of America. Langs de boot zijn verschillende objecten, woningen en animatronics te vinden.

Critter Country[bewerken | brontekst bewerken]

Dit themagebied is gethematiseerd naar de bossen in Noord-Amerika. Zo zijn er de attracties: The Many Adventures of Winnie the Pooh en Splash Mountain te vinden.

Tomorrowland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tomorrowland (Disney) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het themagebied bevinden zich verschillende attracties die gethematiseerd zijn naar het ruimtevaartthema. Een aantal voorbeelden van attracties:Space Mountain en Buzz Lightyear Laser Blast.

Star Wars: Galaxy's Edge[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Star Wars: Galaxy's Edge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Star Wars: Galaxy's Edge is gethematiseerd naar de Star Wars-franchise, en heeft als setting een fictieve planeet uit het Star Wars-universum. In dit gebied is onder andere de attractie Millennium Falcon: Smugglers Run te vinden.

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van attracties in Disneyland Park (Anaheim) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bezoekersaantal[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de opening in 1955 tot het 50-jarig jubileum in 2005 hebben naar schatting 515 miljoen bezoekers het park bezocht. Inmiddels is dat aantal gestegen naar circa 600 miljoen. In 2010 werd het attractiepark door 15,98 miljoen personen bezocht en kwam daarmee op de tweede plaats van meest bezochte attractieparken in 2010. De jaren daarvoor eindigde het park ook al op de tweede plaats van meest bezochte park.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Disneyland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.