Disneyland Park (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Disneyland Park
Disneypark
Een deel van het park gezien vanuit Alice's Curious Labyrinth
Een deel van het park gezien vanuit Alice's Curious Labyrinth
Locatie Marne-la-Vallée, Île-de-France
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Geopend op 12 april 1992
Eerdere namen Euro Disneyland (1992-1993)
Euro Disneyland Paris (1994)
Disneyland Paris (1995-2001)
Resort Disneyland Paris
Thema Figuren en ideeën van Walt Disney
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney

Disneyland Park is een onderdeel van Disneyland Paris, dat in Marne-la-Vallée ligt, dicht bij Parijs. Samen met onder andere het pretpark Walt Disney Studios Park, Disney Village, enkele Disney-hotels en de Davy Crockett Ranch vormt dit Disneyland Paris.

Het attractiepark opende de deuren op 12 april 1992 en stond oorspronkelijk bekend onder de naam Euro Disney, op 1 oktober 1994 kreeg het zijn huidige naam.

Geschiedenis[bewerken]

15e verjaardag[bewerken]

In 2007 en 2008 werd de 15e verjaardag van het park gevierd met een enorme campagne en tal van nieuwigheden. Zo werden speciale ontdekkingstickets gelanceerd om meer bezoekers te lokken. Ook werden in Walt Disney Studios enkele nieuwe attracties gebouwd zoals The Twilight Zone Tower of Terror, Crush's Coaster, Cars Race Rally en Stitch Live. In Disneyland Park werd een speciale 15e verjaardagsparade geïntroduceerd, de Once Upon a Dream Parade die alle belangrijkste sprookjes samenvat. Tijdens speciale evenementen werd deze voorafgegaan door een aparte parade. Op het hoofdplein werd een verjaardagstaart geplaatst waar 's avonds het spektakel Candlebration werd opgevoerd. Ook werd Main Street U.S.A. volledig gedecoreerd met verjaardagselementen. Vanwege het succes werd het verjaardagsevenement verlengd tot maart 2009.

New Generation Festival[bewerken]

2010 was het jaar van de nieuwe Disney / Pixar helden. Bliksem McQueen, Mikey, Sully, Woody, Mr Incredible maar ook bijvoorbeeld Prinses Tiana stonden volop in de belangstelling.

20 jaar Disneyland[bewerken]

In 2012 vierde Disneyland Paris haar twintigste verjaardag. Er kwamen nieuwe shows en parades waaronder Disney Dreams!. Het Fantasy Festival Theater wordt omgebouwd tot Meet Mickey Mouse.

Ongelukken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van pretparkongelukken in Disney-parken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor een lijst van alle losse attracties in het park, zie Lijst van attracties in Disneyland Park

Het pretpark Disneyland Park is opgebouwd volgens de al oude opzet van Disneyland in Californië. In het midden van het park vindt men Le Château de la Belle au Bois Dormant (Nederlands: Het kasteel van Doornroosje). Rondom het kasteel bevinden zich vijf hoofdgebieden, de zogenaamde landen:

Main Street U.S.A.[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Main Street U.S.A. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Main Street U.S.A. is gebaseerd op een straat waar Walt Disney woonde. Bij de opening van Euro Disney reden er paardentrams en dubbeldekkers rond om de gasten van het rondpunt naar het kasteel te brengen. Het gebied bestaat voor het merendeel uit restaurants en winkels. Ook vindt men er enkele tentoonstellingen aan de zijkanten van de straat, oa de gift (vrijheidsbeeld) die Parijs aan de Verenigde Staten van Amerika gaf en hoe de visie in 1900 was over de toekomst. In dit themagedeelte komen ook de shows en parades langs.

Frontierland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Frontierland is een onderdeel van Disneyland Park in Parijs. Het gebied is gethematiseerd naar het Wilde Westen aan het begin van de negentiende eeuw tijdens en na de goudkoorts. Het themagebied heeft een groot doch niet officieel achtergrondverhaal dat is opgebouwd rond het fictieve stadje Thunder Mesa. Onder andere de verhaallijnen van attracties als de als mijntrein vormgegeven achtbaan Big Thunder Mountain en het spookhuis Phantom Manor zijn afgeleid van het grote verhaal achter Thunder Mesa. In oktober wordt Frontierland omgetoverd tot een Halloweenland met verschillende Halloweenshows.

Discoveryland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tomorrowland (Disney) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het themagebied "Discoveryland" heet in de andere Disneyparken Tomorrowland en berust op de ideeën voor de toekomst die Walt Disney (bekend om zijn futuristische plannen) en zijn collega's in de jaren 50 en 60. Omdat onder andere technologie en ruimtevaart zich sindsdien flink hebben ontwikkeld, voldoen de meeste attracties in de verschillende Tomorrowlands niet aan een reële, hedendaagse visie op de toekomst, en wordt er in de meeste Disneyparken meer nadruk gelegd op de fantasierijke ideeën die er vroeger waren in plaats van de attracties constant te vernieuwen. Oorspronkelijk was het idee dat Space Mountain een vulkaan moest voorstellen. Dat verklaart ook de hoge lavastenen die zich rond dit land bevinden, maar omdat het benodigde budget te groot zou worden, is van Space Mountain een overdekte achtbaan gemaakt.

Op 12 juni 2010 is de 3D film 'Honey, I shrunk the audience' vervangen door 'Captain EO', die van de opening tot 1998 eerder in Discoveryland vertoond is. Na het overlijden van Michael Jackson werd de vraag naar dit 3D spektakel zo groot, dat Disney besloten heeft om de film, in navolging van de Amerikaanse parken, terug te brengen naar Disneyland Paris. Inmiddels is Captain EO gesloten.

Adventureland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Adventureland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit gebied is in een exotische, oriëntaalse stijl gebouwd.

Adventureland in Disneyland Paris is in tegenstelling tot in de andere Disney resorts onder te verdelen in kleinere gebieden waarvan de stijl is gebaseerd op: India, Noord-Afrika, Afrika en de Caraïben.

Fantasyland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fantasyland is het meest sprookjesachtige themagebied vol klassieke sprookjes en uitbeeldingen van vele Disneyklassiekers. Dit gebied is dan ook vooral gericht op de kleinere kinderen. In tegenstelling tot in de andere Disney parken heeft Fantasyland in Disneyland Paris geen middeleeuws thema. Het land is gethematiseerd naar de landen waar de sprookjes zich afspelen, waaronder: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië.

Entertainment[bewerken]

Parades[bewerken]

In de parades worden de sprookjes en verhalen van Disney voorgesteld. Afhankelijk van het seizoen (lente, zomer, Halloween, kerst) rijden er ook aangepaste praalwagens mee. De parade rijdt telkens van "it's a small world" (Fantasyland) langs Le Château de la Belle au Bois Dormant via Main Street U.S.A. naar Town Square.


Disneyland Park Parades

Seizoensparades & Special Event Parades

 • Goofy's Garden Party (enkel tijdens Swing into Spring) (2015 - heden)
 • Minnie's Little Spring Train (enkel tijdens Swing into Spring) (2015 - heden)
 • Frozen: A Royal Welcome (enkel tijdens Frozen Summer Fun en Winter seizoenen) (2015 - heden)
 • Mickey's Halloween Celebration Parade (enkel tijdens Halloween) (2013 - heden)
 • Disney's Christmas Parade (enkel tijdens het kerstseizoen) (2012-heden)
 • Disney's Villain Promenade (Halloween seizoen) (2014)
 • Spring Promenade (Lente seizoen) (2013)
 • Disney's 20th Anniversary Celebration Train (2012-2013), ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Disneyland Paris
 • Disney Dance Express (2011-2012)
 • Disney All Stars Express (2010-2011)
 • Minnie's Party Train (april 2009- maart 2010)
 • Disney's Character Express (maart 2007- maart 2009), ter gelegenheid van de 15e verjaardag van Disneyland Paris
 • Mulan Parade (1998)
 • Hercules Happening (1997)
 • The Toy Story Parade (1996)
 • The Lion King Festival (1994-1995)
 • La Parade d'Aladdin (1993-1994)

Nachtparades

 • Disney's Fantillusion Parade (2002-2012)
 • The Main Street Electrical Parade (1992-2002)

Shows[bewerken]

Huidig

 • Mickey Presents Happy Anniversary Disneyland Paris (2017 - heden)
 • Mickey's Goodnight Kiss (2017 - heden)
 • Jedi Training Academy (2015 - heden)

Seizoensgebonden

 • The Starlit Princess Walts (2017 - heden)
 • Frozen Sing-along (2015 - heden)
 • Royal Christmas Wishes (2015 - heden)
 • Mickey's Magical Christmas Lights (2015 - heden)
 • Disney Illuminations of Christmas (2017 - heden)
 • Disney's Forest of Enchantment (2016 - heden)
 • It's Good To Be Bad with the Disney Villains (2015 - heden)


Avondshows

 • Disney Illuminations (dagelijkse show met fonteinen, vuureffecten, waterschermen en 3D mapping) (2017 - heden)
 • Disney Dreams! (dagelijkse show met fonteinen, vuureffecten, waterschermen en 3D mapping) (2012-2017)
 • The Enchanted Fireworks (2008-2012)
 • Wishes (2005-2007)
 • Fantasy in the Sky (1992-2005)


Externe links[bewerken]


Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land