Disneyland Park (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het park in Frankrijk. Zie Walt Disney Parks and Resorts voor meer informatie over alle parken van Disney.
Disneyland ® Park
Disneypark
Main Street
Main Street
Locatie Marne-la-Vallée, Île-de-France
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Geopend op 12 april 1992
Eerdere namen Euro Disneyland (1992-1993)
Euro Disneyland Paris (1994)
Disneyland Paris (1995-2001)
Resort Disneyland Paris
Thema Figuren en ideeën van Walt Disney
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney
Thunder Mesa Riverboat Landing
De parade in het Disneyland Park

Disneyland Park is een onderdeel van Disneyland Paris, dat in Marne-la-Vallée ligt, dichtbij Parijs. Samen met o.a. het pretpark Walt Disney Studios Park, Disney Village, enkele Disney-hotels en de Davy Crockett Ranch vormt het Disneyland Resort Paris.

Het attractiepark opende de deuren op 12 april 1992 en stond oorspronkelijk bekend onder de naam Euro Disney, op 1 oktober 1994 kreeg het zijn huidige naam.

Toewijding[bewerken]

"To all who come to this happy place: welcome. Once upon a time, a master storyteller, Walt Disney, inspired by Europe's best beloved tales, used own special gifts to share them with the world. Envisioned a Magic Kingdom where these stories would come to life and called it Disneyland. Now his dream returns to the lands that inspired it. Euro Disneyland is dedicated to the young and the young at heart with the hope that it will be a source for joy and inspiration for all the world."
— 12 april 1992. Michael D. Eisner

Geschiedenis[bewerken]

Het park werd als eerste pretpark van het resort op 12 april 1992 geopend.

15e verjaardag[bewerken]

In 2007 en 2008 werd de 15e verjaardag van het park gevierd met een enorme campagne en tal van nieuwigheden. Zo werden speciale ontdekkingstickets gelanceerd om meer bezoekers te lokken. Ook werden in Walt Disney Studios enkele nieuwe attracties gebouwd zoals The Twilight Zone Tower of Terror, Crush's Coaster, Cars Race Rally en Stitch Live. In Disneyland Park werd een speciale 15e verjaardagsparade geïntroduceerd, de Once Upon a Dream Parade die alle belangrijkste sprookjes samenvat. Tijdens speciale evenementen werd deze voorafgegaan door een aparte parade. Op het hoofdplein werd een verjaardagstaart geplaatst waar 's avonds het spektakel Candlebration werd opgevoerd. Ook werd Main Street USA volledig gedecoreerd met verjaardagselementen. Vanwege het succes werd het verjaardagsevenement verlengd tot maart 2009.

New Generation Festival[bewerken]

2010 was het jaar van de nieuwe Disney / Pixar helden. Bliksem McQueen, Mikey, Sully, Woody, Mr Incredible maar ook bijvoorbeeld Prinses Tiana stonden volop in de belangstelling.

20 jaar Disneyland[bewerken]

In 2012 vierde Disneyland Parijs haar twintigste verjaardag. Er kwamen nieuwe shows en parades waaronder Disney Dreams!. Het Fantasy Festival Theater wordt omgebouwd tot 'Meet Mickey Mouse'. Er kwam ook een nieuwe attractie bij in het Walt Disney Studio's Park "Ratatouille : The Adventure "

Ongelukken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van pretparkongelukken in Disney-parken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Disneyland Park (Parijs) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van alle attracties in het Disneyland Park komt het attractietype darkride het meeste voor in het park. Het Disneyland Park telt zeven darkrides. Buiten darkrides telt het Disneyland Park vier achtbanen, drie walk-through's en twee rondvaarten.

Themagebieden[bewerken]

Het pretpark Disneyland Park is opgebouwd volgens de al oude opzet van Disneyland in Californië. In het midden van het park vindt men Le Château de la Belle au Bois Dormant (Nederlands: Het kasteel van Doornroosje). Rondom het kasteel bevinden zich vijf hoofdgebieden:

Main Street USA[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Main Street USA voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Main Street USA is gebaseerd op een straat waar Walt Disney woonde. Bij de opening van Euro Disney reden er paardentrams en dubbeldekkers rond om de gasten van het rondpunt naar het kasteel te brengen. Het gebied bestaat voor het merendeel uit restaurants en winkels. Ook vindt men er enkele tentoonstellingen aan de zijkanten van de straat, oa de gift (vrijheidsbeeld) die Parijs aan de Verenigde Staten van Amerika gaf en hoe de visie in 1900 was over de toekomst. In dit themagedeelte komen ook de shows en parades langs.

Attracties
 • Liberty Arcade & Tableau (tentoonstelling over het Vrijheidsbeeld)
 • Disneyland Paris Railroad - Main Street Station
 • Horse-Drawn Streetcars (een paardentram)
 • Main Street Vehicles (voertuigen uit de jaren 50 waar in je een ritje kan maken)
 • Discovery Acarde (een tentoonstelling van Amerikaanse steden uit de jaren 50)
 • Dapper Dan's Hair Cuts (een ouderwetse kapper - inmiddels niet meer in bedrijf)

Frontierland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Frontierland is een onderdeel van Disneyland Park in Parijs. Het gebied is gethematiseerd naar het Wilde Westen aan het begin van de negentiende eeuw tijdens en na de goudkoorts. Het themagebied heeft een groot doch niet officieel achtergrondverhaal dat is opgebouwd rond het fictieve stadje Thunder Mesa. Onder andere de verhaallijnen van attracties als de als mijntrein vormgegeven achtbaan Big Thunder Mountain en het spookhuis Phantom Manor zijn afgeleid van het grote verhaal achter Thunder Mesa. In oktober wordt Frontierland omgetoverd tot een Halloweenland met verschillende Halloweenshows.

Attracties

Discoveryland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tomorrowland (Disney) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het themagebied "Discoveryland" heet in de andere Disneyparken Tomorrowland en berust op de ideeën voor de toekomst die Walt Disney (bekend om zijn futuristische plannen) en zijn collega's in de jaren 50 en 60. Omdat onder andere technologie en ruimtevaart zich sindsdien flink hebben ontwikkeld, voldoen de meeste attracties in de verschillende Tomorrowlands niet aan een reële, hedendaagse visie op de toekomst, en wordt er in de meeste Disneyparken meer nadruk gelegd op de fantasierijke ideeën die er vroeger waren in plaats van de attracties constant te vernieuwen. Oorspronkelijk was het idee dat Space Mountain een vulkaan moest voorstellen. Dat verklaart ook de hoge lavastenen die zich rond dit land bevinden, maar omdat het benodigde budget te groot zou worden, is van Space Mountain een overdekte achtbaan gemaakt.

Op 12 juni 2010 is de 3D film 'Honey, I shrunk the audience' vervangen door 'Captain EO', die van de opening tot 1998 eerder in Discoveryland vertoond is. Na het overlijden van Michael Jackson werd de vraag naar dit 3D spektakel zo groot, dat Disney besloten heeft om de film, in navolging van de Amerikaanse parken, terug te brengen naar Disneyland Parijs.

Attracties
 • Buzz Lightyear Laser Blast (interactieve darkride) sinds april 2006
 • Orbiton,Machines Volantes (vliegende raketten)
 • Videopolis (Jedi Training Academy)
 • Arcade Alpha, Arcade Bèta (videogaming)
 • Disneyland Paris Railroad - Discoveryland station
 • Star Tours (simulator in het Star Wars - universum)
 • L'Astroport Services Interstellaires
 • Captain EO (3D-film) sinds 12 juni 2010 (Gesloten in 2015)
 • Les Mystères du Nautilus (verken de onderzeeër van kapitein Nemo uit Twintigduizend Mijlen Onder Zee)
 • Space Mountain: Mission 2 (overdekte achtbaan)
 • Autopia (bestuurbare 'futuristische' autootjes)
 • Discoveryland Theatre (waar sneak-peaks van nieuwe films worden afgespeeld)

Adventureland[bewerken]

Dit gebied is in een exotische, oriëntaalse stijl gebouwd. Men vindt er deze attracties:

Adventureland in Disneyland Parijs is in tegenstelling tot in de andere Disney resorts onder te verdelen in kleinere gebieden waarvan de stijl is gebaseerd op: India, Noord-Afrika, Afrika en de Caraïben.

Fantasyland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fantasyland is het meest sprookjesachtige themagebied vol klassieke sprookjes en uitbeeldingen van vele Disneyklassiekers. Dit gebied is dan ook vooral gericht op de kleinere kinderen. In tegenstelling tot in de andere Disney parken heeft Fantasyland in Disneyland Paris geen middeleeuws thema. Het land is gethematiseerd naar de landen waar de sprookjes zich afspelen, waaronder: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië.

Attracties

Shows en parades[bewerken]

Parades

De Disney parades worden elke dag georganiseerd en kunnen verschillen / aangepast worden naarmate het seizoen (Zomer, Kerst, Halloween). Elke parade gaat van Fantasyland naar Main Street USA (of omgekeerd). In de parades worden de sprookjes en verhalen van Disney voorgesteld. De parades kunnen altijd geschrapt worden wegens technische redenen of omdat het weer te slecht is. Dit kan gebeuren zonder aankondiging vooraf.

 • Disney Magic On Parade (dagelijkse parade waarin het thema licht en kleur centraal staat voor de 20ste verjaardag)
 • Christmas Cavalcade (Parade voorafgaand aan de Once Upon A Dream Parade tijdens het Kerstseizoen)
 • Mickey's Halloween Celebration Parade (Parade voorafgaand aan de Once Upon a Dream Parade tijdens Halloween)
Shows

De shows zijn altijd verschillend en veranderen per jaar.

 • Main Street USA Celebrates
 • 20th anniversary Express (trein met Minnie, Pluto, Knabbel, Babbel, Goofy, Donald en Daisy)
 • Disney Dreams! (Geprojecteerde show met fonteinen, vuureffecten, waterschermen, 3D mapping)

Externe links[bewerken]

België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land