DisplayPort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een DisplayPort connector.

DisplayPort is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard werd goedgekeurd in mei 2006 en wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van beeld, maar kan ook geluid overbrengen (bijvoorbeeld tussen computer en beeldscherm).

Situering[bewerken]

Achter de DisplayPort-standaard zit een groep hardwarebedrijven, zoals AMD, NVIDIA, Dell, HP, Samsung, Philips en Intel. Een deel van deze bedrijven (voornamelijk Intel en Samsung) stonden eerst achter de concurrerende technologie UDI (Unified Display Interface), maar stapten dan toch over naar DisplayPort. Een grote concurrent van DisplayPort is op dit ogenblik HDMI. Ook UDI was dus een grote concurrent, maar blijkt door de overstap van Intel van UDI naar DisplayPort niet meer verder te worden ontwikkeld.

DisplayPort logo

Voordelen[bewerken]

Allereerst is het de bedoeling om DisplayPort goedkoop te kunnen implementeren. Dit zou mogelijk moeten worden doordat er geen royalty's of licenties betaald hoeven worden bij gebruik van de standaard. Daarnaast belooft DisplayPort een grote bandbreedte (maximaal 10,8 Gigabit per seconde) en er is ook ondersteuning voor audio. Tevens wordt het ontwerp van de connectoren als voordeel gezien. Deze zouden klein zijn (kleiner dan bijvoorbeeld een VGA-connector) en zouden daardoor minder ruimte innemen. Ook zou de connector door zijn ontwerp minder last kunnen hebben van het ombuigen van pinnen. Bovendien is de connector hot-pluggable.

Binnen de standaard kan gebruik worden gemaakt van het HDCP-protocol (High-bandwith Digital Content Protection Protocol) of een andere techniek voor de afscherming van data. Dit zou vooral een voordeel moeten zijn voor bijvoorbeeld de filmindustrie. Indien er geen beschermingsprotocol wordt gebruikt, dan wordt standaard Displayport Content Protection (DPCP) gebruikt.

Een HDMI/DVI-kabel bevat een apart aderpaar voor het transport van het kloksignaal. DisplayPort werkt met een embedded kloksignaal, verweven in het datasignaal. Dit bespaart niet alleen een aderpaar, maar reduceert tevens de elektromagnetische uitstraling (EMI). Het gevolg is dat ook de overspraak verminderd wordt. Mede hierdoor is de maximale lengte van een DisplayPort-kabel groter dan de HDMI/DVI-variant.

Nadelen[bewerken]

Het DisplayPort-signaal is niet compatibel met HDMI of DVI. Het is wel mogelijk dit laatste signaal gewoon over de kabel te sturen. De in februari 2009 geïntroduceerde standaard Dual Mode Display port is te herkennen aan het displayport logo met daarin twee plustekens (++). Bronnen die Dual Mode DP ondersteunen zijn in staat om over de infrastructuur van de DP++ connector TMDS uit te geven. TMDS is het transmissieprotocol gebruikt in DVI en HDMI. Hiervoor zijn speciale DP naar DVI en DP naar HDMI-adapters verkrijgbaar. Deze adapters zijn actief en vertellen de bron met wat voor adapter het te maken heeft.

Externe link[bewerken]