District Botoșani (interbellum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Historisch district Botoșani
Wapen van Botoșani
Kaart van Koninkrijk Roemenië met Botoșani in het geel
Basisgegevens
Historische regio Moldavië
Hoofdstad Botoșani
Inwoners(1930) 218.258
Bestuurlijke gebieden Botoșani, Jijia, Siret
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Het district Botoșani was een district van het koninkrijk Roemenië of Groot-Roemenië. De hoofdstad van het district was Botoșani. Later werd Botoșani samen met Dorohoi omgevormd tot het huidige district Botoșani.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Botoșani lag in het noordoosten van het koninkrijk, in de regio Moldavië. Dit district lag ongeveer in het zuiden van het tegenwoordige district Botoșani. Een klein stukje in het zuiden hoort nu bij Iași. Botoșani grensde in het westen aan Suceava en Baia, in het noorden aan Dorohoi, in het oosten aan Bălți en in het zuiden aan Iași.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het district Botoșani was weer onderverdeeld in drie bestuurlijke gebieden (plăși): Plasa Botoșani, Plasa Jijia en Plasa Siret.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens cijfers uit 1930 had het district in dat jaar 218.258 inwoners, waarvan 88,8% Roemenen, 9,0% Joden, en 2,2% van andere etnische groepen waren. Van deze mensen behoorde 89,4% tot de Roemeens-orthodoxe Kerk, 9,2% was Mozaïek, 0,7% was rooms-katholiek, enzovoort.

Urbanisatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 woonden er 50.320 mensen in de steden van Botoșani. Van dezen waren 64,9% Roemenen, 31,3% Joden, 0,9% Duitsers, enzovoorts. Van de mensen in de steden waren 64,5% Roemeens-orthodox, 32,3 Mozaïek, 2,1% rooms-katholiek, enzovoort.

Zie de categorie Interwar Botoșani County van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.