District Srednekanski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Среднеканский район
District in Rusland Vlag van Rusland
Kaart
Kerngegevens
Deelgebied oblast Magadan
Hoofdplaats Sejmtsjan
Coördinaten 63°56'NB, 153°41'OL
Algemeen
Oppervlakte 91.800 km²
Inwoners (volkstelling 2002 [1]) 5.461
(0,1 inw./km²)
stedelijke nederzettingen 1
Rurale nederzettingen 6
Bestuurder Marina Volodina[2]
Portaal  Portaalicoon   Rusland

District Srednekanski (Russisch: Среднеканский район, Srednekanski rajon) is een van de 8 gemeentelijke districten van de Russische oblast Magadan. Het bestuurlijk centrum is de plaats Sejmtsjan, dat op ongeveer 500 kilometer van Magadan ligt. De bevolking daalde in de jaren na de val van de Sovjet-Unie met 67,1%; van 16.594 personen in 1989 naar 5.461 personen in 2002.

Geografie[bewerken]

Het district grenst in het noorden en noordwesten aan de autonome republiek Jakoetië, in het noordoosten aan het district Bilibinski van het autonome district Tsjoekotka en het district Severo-Evenski van de oblast Magadan, in het oosten aan het district Omsoektsjanski, in het zuiden aan het district Chasynski, in het zuidwesten aan het district Jagodinski en in het westen aan het district Soesoemanski.[3]

Delfstoffen, economie en transport[bewerken]

In het district bevinden zich veel mineralen, zoals goud, zilver, tin, kobalt, bismut, wolfraam, lood, zink en bruinkool. Het district omvat ook het grootste landbouwgebied van de oblast (ongeveer 162 km²) in de vallei van de Kolymarivier, dat wordt beschermd door de bergruggen eromheen, waardoor gewassen zoals sla, aardappelen, bieten, wortels en andere groenten er willen groeien tijdens het korte zomerseizoen.

Het vervoer van de landbouwproducten vindt plaats via luchthaven Sejmtsjan, de Kolymarivier en de autowegen die het district verbinden met andere plaatsen in de oblast.

Plaatsen[bewerken]

Kleinere plaatsen zijn Balygytsjan, Gloechariny (posjolok) en Solnetsjny.