Distrito Nacional

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Distrito Nacional
District in de Dominicaanse Republiek Vlag van Dominicaanse Republiek
Kaart die Distrito Nacional toont in de Dominicaanse Republiek
Algemeen
Oppervlakte 1401 km²
Inwoners (2000) 1.112.062 (793,8 /km²)
Hoofdstad Santo Domingo
ISO 3166-2 DO-01
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Distrito Nacional in de hoofdstad Santo Domingo, Dominicaanse Republiek

Distrito Nacional is een speciale politieke en administratieve regio in de hoofdstad Santo Domingo van de Dominicaanse Republiek. Het wordt genoemd bij de provincies maar is geen provincie. Het bevat de zetel van de regering en bestaat slechts uit een munisipio (gemeente), De provinciale gouverneur treedt op als beheerder.

Geschiedenis van de provincie[bewerken]

De eerste provincie Santo Domingo (niet de huidige) werd gevormd in de Grondwet van 06 november 1844.

In 1934 werd het Distrito Nacional, met de municipios (gemeenten) Santo Domingo, San Cristóbal, Baní, Los Llanos, Bayaguana, Monte Plata en Boyá.

De Wet nr. 355 van 5 september 1854 op het "Provinciaal Bestuur" gaf de provincie de naam Santo Domingo de Guzman, wiens naam in de grondwet en de daarop volgende wetten als Provincie Santo Domingo werd aangeduid.

Bij de daaropvolgende territoriale indelingen van het land werden nieuwe provincies gecreëerd, ten behoeven van het verminderen van het grondgebied van de provincies. Door Wet nr. 391 van 11 november 1932 werd Santo Domingo omgedoopt tot de Nationale provincie.

Op 7 september 1934 werd het Nationale District gevormd en werd de nieuwe afbakening ingehuldigd op 1 januari 1935. Omdat het Distrito Nacional slechts een gemeente zou zijn, werden andere gemeenschappen op het grondgebied van dit district ontbonden, zoals San Antonio de Guerra.

Op 15 januari 1936 werd bij wet vastgesteld, dat de naam veranderd in District Santo Domingo.

Het werd door de Grondwet van 1 december 1955 definitief als Distrito Nacional genoemd.

De laatste verandering was in 2001 toen de huidige provincie Santo Domingo werd gevormd en het grondgebied van het Distrito Nacional werd teruggebracht tot een deel de stad Santo Domingo de Guzman.