Dividendbelasting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Dividendbelasting (Europees Nederland), opbrengstbelasting (Caribisch Nederland) of roerende voorheffing (België) is een internationaal veel voorkomende vorm van directe belasting die door een staat wordt geheven op inkomen in de vorm van dividend. De belasting wordt geïnd door inhouding op de dividenduitkering. Dividendbelasting is veelal, maar niet onder alle omstandigheden, een voorheffing: de vennootschap die het dividend uitkeert, houdt de belasting op de dividendbetaling in en draagt de belasting vervolgens aan de fiscus af. De aldus afgedragen dividendbelasting, mag vervolgens door de aandeelhouder op de door hem over het dividend verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in mindering gebracht worden.

Een van de redenen om dividenden apart te belasten is het voorkomen van belastingontwijking: in een stelsel zonder dividendbelasting is het te mogelijk om inkomstenstromen via dividenden te laten verlopen en zo de inkomstenbelasting te omzeilen.[1]

België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie roerende voorheffing voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In België heet deze belasting roerende voorheffing. Het tarief op dividenden bedraagt 30%.

Europees Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wet op de dividendbelasting 1965 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland is de dividendbelasting geregeld in de Wet op de dividendbelasting 1965. Het tarief bedraagt 15% van het uitgekeerde dividend. Het kabinet-Rutte III wil dit terugbrengen naar nul.[2] De dividendbelasting die niet verrekend kan worden met Nederlandse inkomstenbelasting levert de Nederlandse schatkist zo'n €1,4 miljard per jaar op.[3] Buitenlanders die de Nederlandse dividendbelasting moeten betalen hoeven vaak minder belasting te betalen in hun eigen land wegens een regeling ter voorkoming van dubbele belasting.

Afschaffing is dan ook een inkomstenderving voor de Nederlandse staat die voornamelijk ten goede komt aan andere staten.[4]Gerekend met 17.089.000 inwoners (2018) betekent dit afgerond 22,4 cent per inwoner per dag, elk jaar weer. Daarmee zou er sprake kunnen zijn van het "Kwartje van Rutte". [5]

Voor belasting over inkomen (waaronder dividend) uit aanmerkelijk belang, zie box 2.

Caribisch Nederland[bewerken]

In Caribisch Nederland heet deze belasting opbrengstbelasting en wordt geregeld in hoofdstuk V van de Belastingwet BES. Het tarief bedraagt thans 5% van de opbrengst.

Internationale aspecten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie belastingverdrag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een staat kan als gevolg van belastingverdragen gedwongen zijn om het nationale belastingtarief te verlagen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]