Naar inhoud springen

Divisie (landmacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grafische voorstelling van een infanteriedivisie op een militaire kaart volgens de NAVO conventie

Divisie is in de landmacht of landcomponent van een krijgsmacht een organisatie van 10.000 - 25.000 mensen, samengesteld uit 2 - 4 brigades en vaak ook specifieke divisietroepen, waaronder zelfstandige verkenningseenheden en artillerie-afdelingen.

De commandant van een divisie is meestal een generaal-majoor (2-sterren rang).

Al naargelang de samenstelling maakt men soms verschil tussen pantser- (of tank-) en infanteriedivisies. Pure (voet-) infanterie bestaat vrijwel niet meer, althans niet in Europa en de Verenigde Staten. Meestal zijn infanterie-eenheden gepantserd en gemechaniseerd. Vaker zal dan sprake zijn van een gemechaniseerde divisie. Doorgaans bestaat een divisie uit een mix van tank- en gemechaniseerde brigades.

Sommige luchtmachten gebruiken de term (lucht-)divisie om een organiek verband van meerdere squadrons aan te duiden.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland telde de Koninklijke Landmacht tijdens de Koude Oorlog 3 divisies, waarvan 2 paraat. Tot 2005 was er nog 1 divisie van 3 gemechaniseerde brigades, de 1e divisie "7 december". Inmiddels is deze divisie opgeheven en zijn de 3 brigades (1 gemechaniseerde, 1 lichte en 1 luchtmobiele) de grootste zelfstandige gevechtseenheden van de Landmacht.

Bij de Koninklijke Marine is een divisie (ook squadron genoemd) een groep van 2 of 3 soortgelijke schepen (fregatten, mijnenjagers).