Dmitrovskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Логотип метро в системе бренда московского транспорта.svg
Dmitrovskaja
Дмитровская
De middenhal
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 9 van Moskou Serpoechovsko-Timirjazevskaja-lijn
Stationsnummer 135
Opening 1 maart 1991
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 2
Perronsporen 2
Diepte 59 meter
Stadsgewestelijknet
Moskwa Metro Line D2.svg Dmitrovskaja
Overig openbaarvervoer
Tramlijn(en) 27, 29
Buslijn(en)  м10, 87, 310, 415, 727, т3, т29, т78
Trolleylijn(en) т47, т56
Route
Metrolijn 9 van Moskou Richting Volgend station
Altoefjevo Timirjazevskaja
Boelvar Dmitrija Donskogo Savjolovskaja
Ligging
Coördinaten 55° 48′ NB, 37° 35′ OL
Dmitrovskaja (metro van Moskou)
Dmitrovskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Dmitrovskaja (Russisch: Дмитровская Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een station aan de Serpoechovsko-Timirjazevskaja-lijn van de Moskouse metro.

Ontwerp en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is een pylonenstation op 59 meter diepte, bijzonderheid is hier dat er per perron maar zes doorgangen tussen de middenhal en het perron zijn geboord in plaats van doorgangen tussen alle pylonen. Volgens een versie is dit in verband met de geologische omstandigheden terwijl anderen het toeschrijven aan geldgebrek voor de aankoop van schachtringen. De pylonen en de tunnelwanden zijn bekleed met rood marmer terwijl de vloer en de perrons bestaan uit rood en zwart graniet. De middenhal is alleen aan de noordkant via roltrappen verbonden met een verdeelhal. Aan de zuidkant is een eindwand met een bas-reliëf, van de hand van beeldhouwer F.D. Thebes, dat de verdediging van Moskou in 1941 symboliseert.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De verdeelhal is aangesloten op een voetgangerstunnel onder de Boetyrskaja Oelitsa met toegangen aan weerszijden van die straat. Het metrostation ligt bij de kruising van de Rigaspoorweg en de Savjolovskispoorweg. Sinds 21 november 2019 wordt de bovengrondse halte aan de Rigaspoorweg bediend door lijn D2 van het stadsgewestelijk net. In 2021 worden de perrons aan de Savjolovskispoorweg geopend en dan zal ook lijn D1 het station aandoen. In 1999 werden bij het metrostation 38.170 reizigers per dag geteld, in 2002 bedroeg dit 42.100 instappers en 42.300 uitstappers per dag. Reizigers naar het noorden kunnen vanaf 6:02 uur de metro nemen. Richting het centrum kan dit doordeweeks vanaf 5:36 uur en in het weekeinde vanaf 5:39 uur.