Dobbe Stienser Aldlân

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dobbe Stienser Aldlan)
Dobbe Stienser Aldlân
Natuurgebied
Dobbe Stienser Aldlân (Friesland)
Dobbe Stienser Aldlân
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 49′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Stiens
Informatie
Oppervlakte 0,012 km²
Beheer It Fryske Gea
Foto's
Zicht op de westzijde van de dobbe, vanaf de Trijehoeksdyk.

De Dobbe Stienser Aldlân (taal: Fries) is een klein natuurgebied in de Nederlandse gemeente Leeuwarden, gelegen ten oosten van het dorp Stiens en ten zuiden van de weg (Trijehoeksdyk) naar de buurtschap Tichelwurk. Het gebied is in beheer bij It Fryske Gea en is alleen op aanvraag te bezoeken.

Het meertje is ontstaan door te diepe afgraving van een voormalige terp. In het verleden werd er veel afval gedumpt. Nadat It Fryske Gea het gebied middels schenking had verkregen, is het met behulp van vrijwilligers opgeknapt. Met name de plaatselijke (jeugd)vogelwacht maakt er gebruik van. Het terrein is bijna geheel begroeid met riet, omzoomd door bomen en struikgewas en omringd door sloten.

De dobbe is alleen toegankelijk aan de oostkant via een (niet publiek) pad. Het gebied fungeert als rustgebied voor dieren in het verder open landschap.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is plaatselijk ook bekend als De Poel of It Boskje (Het Bosje). Het meertje wordt door de Topografische Dienst van Kadaster Geo-Informatie vermeld als Dobbe.[1] Sinds 15 maart 2007 heeft het water de Friese naam It Puoltsje als de officiële naam.[2]