Dobbelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dobbelspel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee dobbelende mannen. Deze afbeelding is afkomstig uit het boek Libro de los juegos uit 1283.
Pokerdobbelstenen met beker.

Dobbelen is het spelen met dobbelstenen. Het spel zelf wordt ook wel dobbelspel genoemd.

Het woord is afkomstig van het oud-Franse doble = "dubbel". Dobbelen is dus het toepassen van een toevalsgenerator. Ergens om dobbelen wordt dan ook als een eenvoudige manier gezien om een onoplosbaar lijkend geschil op te lossen. Als er om geld wordt gespeeld, is het een eenvoudig kansspel.

De oudste dobbelsteen is gevonden in het zuidoosten van het huidige Iran en is waarschijnlijk 5000 jaar oud. Hij hoorde bij een backgammonspel. Backgammon werd vroeger gespeeld door belangrijke personen. Ook in oude verhalen uit India (circa 1.500-3.000 jaar geleden) worden dobbelstenen genoemd.[bron?]

Volgens de overlevering waren de oude Germanen zeer bedreven in het dobbelen. Deze verleiding om de eigen verantwoordelijkheden weg te wuiven en het lot in de handen van de dobbelsteen te leggen, is bijvoorbeeld het onderwerp van het album De nerveuze Nerviërs van Suske en Wiske. Maar ook de Romeinen waren niet ongevoelig voor de verlokkingen van de dobbelsteen. Volgens de Romeinen waren toeval en geluk het domein van de godin Fortuna. Nadat ze Jezus hadden gekruisigd, dobbelden Romeinse soldaten om zijn kleren.[1] Het was een serieuze bezigheid waarbij veel op het spel kon staan.

Het woord dobbelen wordt ook overdrachtelijk gebruikt voor het doen van geldelijke transacties waarbij er sprake is van een kans op winst en een risico van verlies, ofwel het speculeren.

Enkele dobbelspelen zijn: