Hardegarijpsterwarren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dobben Hurdegarypsterwarren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hardegarijpsterwarren (Dobben Hurdegarypsterwarren)
Natuurgebied
Hardegarijpsterwarren (Friesland (hoofdbetekenis))
Hardegarijpsterwarren
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 58′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Hardegarijp
Informatie
Oppervlakte 0,33 km²
Beheer It Fryske Gea
Foto's
Pingoruïne in dit gebied
Pingoruïne in dit gebied

De Hardegarijpsterwarren (Fries: Hurdegarypsterwarren) is een poldergebied in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. De polder is gelegen ten noorden van de Wijde Ee, tussen de dorpen Hardegarijp en Bergum.

In de polder bevinden zich verschillende dobben, welke worden beschouwd als voormalige pingo's (vorstheuvels) uit de laatste ijstijd. Deze zijn aangemerkt als natuurreservaat en onder de naam Dobben Hurdegarypsterwarren in beheer is bij het It Fryske Gea. Het natuurreservaatdeel is alleen toegankelijk via wandelpaden vanaf de deels onverharde weg De Langelaan. Ten zuiden ervan liggen de pingo's De Hammen en de Sluiterspoel die eigen natuurgebieden vormen.

Er lagen oorspronkelijk meer van deze meertjes, ook buiten de polder maar wegens de liggingen in het land en omdat men het niet op waarde schatte verdwenen er flink aantal. Ten westen van de plaats Bergum liggen er nog in totaal 12 dobben als restanten van voormalige pingo's (ook wel genoemd: pingoruïne's). Bij enkele dobben is de voor een pingoruïne zo kenmerkende ringdijk nog te herkennen. De meertjes zijn veelal begroeid met riet en elzenbroekbosjes. Ook treft men rond een aantal dobben zeldzame planten aan als Sterzegge en Galigaan. Enkele meertjes zijn verbonden via verhoogde stroken in het landschap, welke fungeren als ecologische verbinding voor dieren om zich naar een andere dobbe te kunnen verplaatsen, maar tevens als wandelpad dienen.

Toegang tot wandelpad