Dochter van de diepzee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dochter van de diepzee
Oorspronkelijke titel Daughter of the Deep
Auteur(s) Rick Riordan
Vertaler Marce Noordenbos
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Fantasy
Uitgever Van Goor
Oorspronkelijke uitgever Disney-Hyperion
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dochter van de diepzee is een fantasy-avonturenroman van Rick Riordan. Het jeugdboek werd op 26 oktober 2021 gepubliceerd door Disney-Hyperion. Het boek is een New York Times-bestseller. In tegenstelling tot Riordans eerdere boeken die over mythologie gingen, is Dochter van de diepzee een retrofuturistische sciencefictionroman die zich afspeelt in een eigentijdse tijdlijn van de wereld van Jules Vernes boeken Twintigduizend mijlen onder zee en Het geheimzinnige eiland. Dit is een afgeleid werk, met machines, gereedschappen en instellingen beschreven in Vernes boeken, en personages die afstammelingen zijn van Vernes personages. Het combineert zowel oude als toekomstige technologieën en versmelt elementen van zowel steampunk als kunstmatige intelligentie. Het boek bevat de stijlfiguren van rivaliteit tussen broers en zussen en het herstel van verloren oude technologieën. Nemo's onderzeeër De Nautilus – nu onder de controle van zijn nakomelingen – wordt bijvoorbeeld beschreven als zijnde kunstmatige intelligentie en in staat om via supercavitatie te reizen.

Het boek volgt Ana Dakkar, een student aan de Harding-Pencroft Academie. Ze hoort dat haar klas aan het einde van haar eerste jaar een uiterst geheime weekendproef op zee zal doen. Het boek is geïnspireerd op Jules Vernes Twintigduizend mijlen onder zee.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Ana Dakkar, de hoofdpersoon en verteller van de roman, die tijdens de roman 15 wordt, is een student aan de Harding-Pencroft Academie, een fictieve vijfjarige kostschool voor mariene wetenschappen, gelegen op een afgelegen klif aan de kust van Zuid-Californië.

Het boek begint op een vrijdagochtend net voor het einde van Ana's eerste jaar, wanneer ze gaat zwemmen in de buurt van de campus met haar oudere broer Dev, een 17-jarige vierdejaars, die haar hun moeders parelketting geeft als een vroeg cadeau voor haar 15e verjaardag. Ana en de 19 andere eersteklassers in Harding-Pencroft gaan dan naar de haven van de nabijgelegen fictieve stad San Alejandro voor hun eindejaarsproeven aan boord van het schooljacht De Varuna (genoemd naar Varuna, de hindoegod van de zee), die hun toekomst op de school zal bepalen. De proeven worden begeleid door Dr. Theodosius Hewett, hun bejaarde leraar Theoretische Oceanologie. Kort nadat ze de campus hebben verlaten, zien Ana en haar klasgenoten echter dat een onderzeeër torpedo's afvuurt op de voet van de klif waarop hun school staat, waarna de gebouwen in de oceaan storten. Nadat Dr. Hewitt drones lanceert om de ravage te onderzoeken, gebiedt hij de eerstejaars terug naar de bus te gaan en vervolgens naar De Varuna en de zee op. Hij vertelt hen dat dit het werk is van een rivaliserende school, Land Instituut, en dat het voor hun eigen veiligheid beter is als de wereld denkt dat ze dood zijn. Hij geeft een van de jongens, Gemini Twain, opdracht om op te treden als Ana's lijfwacht. Hewett en de studenten moeten dan vechten tegen een commando-aanval op zee door hogerejaars van Land Instituut die Ana proberen te ontvoeren; de ontvoering wordt verijdeld met de hulp van een vriendelijke tuimelaar genaamd Socrates, die haar potentiële ontvoerder, Caleb South, uit het water slaat. Tijdens zijn ondervraging geeft Caleb trots toe dat hij en zijn klasgenoten Harding-Pencroft hebben vernietigd en zegt dat ze de erfenis van een bandiet en zelfzuchtig hamsterende technologie beschermden die de wereld enorm ten goede zou kunnen komen.

Hewett legt Ana en haar klasgenoten uit dat Jules Vernes romans Twintigduizend mijlen onder zee en Het geheimzinnige eiland eigenlijk enigszins gefictionaliseerde verslagen zijn van echte gebeurtenissen, gebaseerd op interviews die Verne hield met echte mensen die bij deze gebeurtenissen betrokken waren, en dat Ana afstamt van kapitein Nemo (Prins Dakkar van Bundelind). Hewett vertelt hen dat Nemo een genie was die technologie ontwikkelde die zijn tijd ver vooruit was en dat de Harding-Pencroft Academy en Land Instituut sindsdien strijden om deze technologie, en hun rivaliteit is nu uitgebroken in daadwerkelijke oorlogvoering. In Nemo's onderzeeër De Nautilus voerde hij een guerrillaoorlog tegen de koloniale machten van de late 19e eeuw, op zoek naar hun vernietiging als wraak voor de moord op zijn vrouw en oudste zoon door de Britten na zijn deelname aan de Indiase opstand van 1857 tegen de Britse overheersing.

Nadat Pierre Aronnax, Ned Land en Aronnax' bediende Conseil aan kapitein Nemo waren ontsnapt, richtten ze Land Instituut op in een poging de wereldorde van Nemo te redden door zijn uitvindingen en technologie te verwerven of te dupliceren. Cyrus Harding en Bonaventure Pencroft, wiens ontmoeting met Nemo werd beschreven in Het geheimzinnige eiland, vertelden hun verhaal aan Verne in een poging het imago van Nemo te veranderen en zijn nalatenschap te beschermen, en richtten de Harding-Pencroft Academy op in overeenstemming met Nemo's laatste wens – dat zijn uitvindingen niet worden misbruikt voor hebzucht en macht door de regeringen en bedrijven van de wereld of door Land Instituut.

De eerstejaarsproeven waren bedoeld om de eersteklassers kennis te laten maken met Nemo's technologie, maar Hewett vindt dat hij ze onder de gegeven omstandigheden nu alles moet vertellen. Ana's vriend en klasgenoot Ester Harding, een wees die de vierde achterkleindochter van Cyrus Harding is, had de informatie maanden eerder gekregen, maar was tot geheimhouding verplicht door de raad van toezicht van de Harding-Pencroft Academie, op straffe van onterving. Lang voor de ontwikkeling van de moderne genetische wetenschap had kapitein Nemo geleerd hoe hij zijn grootste uitvindingen biometrisch kon koppelen aan zijn eigen genen, zodat ze alleen door hemzelf of zijn directe afstammelingen zouden kunnen worden uitgevoerd, wat betekent dat alleen Ana, de vierde kleindochter en (naar men aanneemt) de laatst overgebleven directe afstammeling, mogen ze nu bedienen.

Buiten het medeweten van de studenten, lijdt Hewett aan vergevorderde alvleesklierkanker en wordt hij op de ochtend van hun tweede dag op zee in coma aangetroffen in zijn hut. Ana neemt het bevel over De Varuna en gebruikt een van Nemo's uitvindingen om hun bestemming te bepalen, een afgelegen, onbekend atol in de Stille Oceaan genaamd Lincoln Island, waar Cyrus Harding, Bonaventure Pencroft en hun metgezellen waren gestrand en waar kapitein Nemo stierf aan boord van De Nautilus. Onderweg leren ze uit gegevens die zijn gehaald uit de drones die Hewett lanceerde na de vernietiging van de school dat Dev een waarschuwing had uitgezonden via zijn omroepsysteem om te evacueren. Om Lincoln Island te naderen, dat zwaar wordt verdedigd en verborgen voor detectie door een verhulapparaat, moeten ze een code ontcijferen die door het personeel van Lincoln Island naar hen is verzonden en een vergelijkbaar gecodeerd bericht terugsturen.

Bij hun aankomst op Lincoln Island worden ze begroet door de verzorgers van het eiland: een echtpaar genaamd Luca Barsanti (die afstamt van de Italiaanse uitvinder Eugenio Barsanti) en zijn vrouw Ophelia Artemesia, en Jupiter, een orang-oetan die heeft leren koken door te kijken naar The Great British Bake Off (en best goed, ontdekken de studenten). Dr. Hewett begint te worden behandeld met de medische technologie van Captain Nemo. Luca en Ophelia laten de studenten kennismaken met De Nautilus, die, afgezien van wat relatief kleine interne waterschade, bijna intact is, na ongeveer 150 jaar sluimerend op de bodem van een nabijgelegen lagune te hebben gezeten nadat kapitein Nemo stierf in de commandostoel. Ana ontdekt dat De Nautilus een exemplaar van kunstmatige intelligentie is dat zo geavanceerd is dat het een bewustzijn heeft, en dat Ana's ouders, die stierven kort voordat ze naar de achtste klas ging, De Nautilus ontdekten en werden geëlektrocuteerd in een overhaaste poging om aan boord te gaan. Ana gaat met succes aan boord van De Nautilus zonder incidenten door zichzelf voor te stellen en om toestemming te vragen om aan boord te komen, sprekend in haar en Kapitein Nemo's voorouderlijke taal van Bundeli. Ze wekt vervolgens de geavanceerde functies van het schip door een pijporgel te bespelen dat kapitein Nemo op de brug had geïnstalleerd.

De verkenning van De Nautilus door Ana en haar klasgenoten wordt echter plotseling onderbroken door de ontdekking dat de senioren van Land Instituut die hun school hebben aangevallen, hen zijn gevolgd naar Lincoln Island in hun onderzeeër De Aronnax, en er ontstaat een gevecht. Tijdens het gevecht ontdekken Ana en de anderen tot hun afgrijzen dat haar broer Dev een verrader is geworden en samenwerkt met Land Instituut, en het bevel voert over De Aronnax, van waaruit hij de waarschuwing had uitgezonden om te evacueren nadat de verdediging van de Harding-Pencroft Academy was gehackt en neergehaald. Ana ontdekt dat Dev een volgapparaat heeft verstopt in de ketting die hij haar heeft gegeven en vernietigt deze onmiddellijk, waarna ze de geavanceerde voortstuwingssystemen van De Nautilus gebruikt om te vluchten. Twee uur later bevinden ze zich in de westelijke Stille Oceaan, ongeveer 400 mijl ten oosten van Davao City, Filipijnen, in de buurt van de Palau Trench ten westen van Koror City, Palau. Daar, terwijl ze reparaties uitvoeren aan De Nautilus, ontmoeten ze een gigantische octopus die de bemanning Romeo noemt; Ana raakt bevriend met hem met de hulp van een keytar en kunstmatige intelligentie van De Nautilus. Ze haasten zich terug naar Lincoln Island, waar een gevecht met De Aronnax onmiddellijk volgt. De strijd eindigt met De Aronnax in stukken gebroken door de gigantische octopus en zijn bemanning die uit de oceaan is geplukt en opgesloten in geïmproviseerde gevangeniscellen, en een vechtpartij tussen Ana en Dev die eindigt met haar hem bewusteloos slaan door hem met rubberen kogels te schieten.

De roman eindigt met de eersteklassers van Harding-Pencroft, Luca en Ophelia, en een herstellende Dr. Hewett die zweert de school te herbouwen. Ana neemt Dev, die werd klaargestoomd om de faciliteit over te nemen maar nu praktisch alles heeft verbeurd, mee naar de laatste rustplaats van hun ouders in de lagune bij De Nautilus.

Karakters[bewerken | brontekst bewerken]

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Dolfijnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ana Dakkar

Haaien[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gemini Twain

Cephalopoden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tia Romero

Orka's[bewerken | brontekst bewerken]

  • Franklin Couch

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

  • Theodosius Hewett
  • Caleb South
  • Jupiter
  • Luca Barsanti

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Dochter van de diepzee is een bestseller volgens The New York Times en IndieBound.

Het boek kreeg een sterrecensie van Kirkus Reviews en een positieve recensie van Publishers Weekly. Het kreeg een gemengde recensie van School Library Journal.

In 2021 ontving het boek de Goodreads Choice Award for Middle Grade & Children's books.

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

Riordan bevestigde op 7 maart 2021 dat Dochter van de diepzee "gemaakt was met de structuur en ontwikkeling van scenario's". Hij zei ook dat er sprake is van een mogelijke toekomstige verfilming van het boek. Hij herbevestigde de plannen voor een film op 24 oktober 2021, terwijl hij bevestigde dat hij samen met Aditi Brennan Kapil de film zou schrijven.

Op 4 april 2022 maakte Riordan bekend dat de filmrechten waren verkocht en dat ze binnenkort zouden beginnen met het schrijven van het script.