Dochy Farm New British Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dochy Farm New British Cemetery
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1918
Locatie Langemark-Poelkapelle, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 1.439
Ongeïdentificeerde slachtoffers 958
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Reginald Blomfield

Dochy Farm New British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Belgische gemeente Langemark-Poelkapelle. De begraafplaats ligt in het zuiden van de gemeente, tussen het gehucht Sint-Juliaan en Zonnebeke. De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield en heeft een rechthoekig grondplan met twee afgeschuinde hoeken en een oppervlakte van ongeveer 4.525 m². De Stone of Remembrance staat centraal vooraan aan straatkant, het Cross of Sacrifice centraal achteraan. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er worden 1.439 doden herdacht, waarvan 958 niet geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats was tijdens de oorlog lange tijd Duits bezet gebied. Vlakbij lag een boerderij die door de Duitsers tot een versterking werd uitgebouwd en door de Britten "Dochy Farm" werd genoemd. Op 4 oktober 1917 slaagde de 4th New Zealand Brigade er in deze boerderij te veroveren bij de gevechten om Broodseinde.

Omwille van de centrale ligging en vlotte bereikbaarheid werd de begraafplaats hier aangelegd na de oorlog. Hier werden gesneuvelden begraven die verspreid lagen in de omliggende slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale. Nu rusten er 936 Britten, 305 Australiërs, 83 Canadezen, 98 Nieuw-Zeelanders en 17 Zuid-Afrikanen. Voor 1 Brit en 1 Australiër werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet meer gevonden werden en men aanneemt dat ze onder een naamloos graf liggen.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[2].

Graven[bewerken]

  • Roland Belfield Glanville, luitenant bij de Australian Infantry werd onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • de sergeanten C. Peachy en R. Stokes, de korporaals James Hook, Daniel Crew en Walter Eric Dowden en de soldaten Albert Ernest Johnson, Arthur Johnson en Alexander May ontvingen de Military Medal (MM).
  • sergeant James H. Speirs was een Schotse voetballer, die in 1911 nog het winnende doelpunt had gemaakt in de FA Cupfinale. Hij sneuvelde tijdens de Derde Slag om Ieper op 20 augustus 1917 in de leeftijd van 31 jaar. Hij was ook drager van de Military Medal.

Externe links[bewerken]