Dockrillia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dockrillia
Dockrillia nugentii
Dockrillia nugentii
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Dendrobieae
Subtribus:Grastidiinae
Geslacht
Dockrillia
Brieger (1981)
Typesoort
Dockrillia linguiforme (Sw.) Brieger (1981)
Afbeeldingen Dockrillia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dockrillia is een geslacht met een dertigtal soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het geslacht is afgesplitst van Dendrobium.

Het zijn epifytische en lithofytische orchideeën van de oostkust van Australië, die worden gekenmerkt door vlezige, spoelvormige bladeren.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

De botanische naam Dockrillia is een eerbetoon aan Alick William Dockrill (1915), een in orchideeën gespecialiseerde botanicus

Kenmerken[bewerken]

Dockrillia-soorten zijn epifytische of lithofytische planten met een uitgebreid stelsel van rizomen. Ze dragen cilindrische of spoelvormige, vlezige bladeren, met variaties naargelang de soort. Zo lijkt het blad van Dockrillia cucumerina op een augurk, dat van D. pugioniformis op een dolk, van Dockrillia teretifolia op een pen, zijn die van Dockrillia linguiformis tongvormig.

De bloemen staan in een tros met tientallen, meestal witte bloemen. De bloemen van Dockrillia lijken op die van het zustergeslacht Dendrobium. Ze bloeien op het einde van de zomer tot het begin van de winter.

Habitat en verspreiding[bewerken]

Dockrillia-soorten groeien op bomen en rotsen, soms in volle zon. In de vlezige bladeren slaan ze water op, zodat ze ook in droge omstandigheden overleven. Ze zijn voornamelijk afkomstig van de oostkust van Australië.

Taxonomie[bewerken]

Dockrillia werd eerder geclassificeerd als een sectie van het geslacht Dendrobium. Het is in 1981 tot geslacht gepromoveerd door Brieger.

Het geslacht telt ongeveer dertig soorten. De typesoort is Dockrillia linguiforme.

Soortenlijst[bewerken]

Zie ook[bewerken]