Doctor of Philosophy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doctor of Philosophy (afkorting: PhD (Engels) of Ph.D. (Amerikaans), Latijn: Philosophiæ Doctor) is een Anglo-Amerikaanse variant op de academische titel doctor. Het betreft een research-doctoraat en is in veel landen de hoogste academische graad die iemand kan behalen. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en sommige Gemenebestlanden bestaan er ook doctorstitels voor wetenschappers met meer ervaring, het zogenoemde "higher doctorate".

De graad van PhD kan alleen verkregen worden door het schrijven en verdedigen van een thesis, vergelijkbaar met het doen van promotieonderzoek in Nederland en België. In beide landen is het in de bètawetenschappen gebruikelijk om vier à vijf originele artikelen in internationale tijdschriften te publiceren, die samen als proefschrift in het openbaar verdedigd moeten worden.[bron?] Dat is voor de Angelsaksische PhD niet nodig: die kan zich beperken tot een scriptie met besloten examen. In België kon men wel promoveren op een scriptie zonder publicatie van nieuwe wetenschappelijke artikelen. Iemand die bezig is met zijn promotieonderzoek wordt ook wel een 'PhD student' of 'PhD candidate' genoemd. In Nederland worden promovendi ook vaker zo genoemd, en worden de termen door elkaar gebruikt. Dit is vergelijkbaar met de functie doctorandus (ook wel doctoraatstudent genoemd) in België.

Hoewel sommigen in de Nederlandstalige landen deze (begrijpelijke) fout maken, dient deze titel niet 'letterlijk' vertaald te worden als "Doctor in de Filosofie". Het is hier niet specifiek in de studierichting filosofie, maar omvat de bredere en originele betekenis van het Oudgriekse woord "philosophia" (φιλοσοφία), wat letterlijk betekent "liefde voor wijsheid" en op de middeleeuwse universiteit en later alle vakken die voortkwamen uit de (natuur)filosofie. Daarom kan iemand bijvoorbeeld aan de scheikundige faculteit promoveren en in Angelsaksiche landen deze titel PhD krijgen. In Oxford heet een PhD ook wel een DPhil.[1]

Het gebruik van de graad PhD is niet ongewoon onder wetenschappers in Nederland en België. Dit omdat zij veelal samenwerken met wetenschappers of onderzoeksgroepen in het buitenland en het gebruik van deze internationale titulatuur leidt dan tot betere herkenning in het buitenland.

PhD is sinds januari 2021 ook een Nederlandse graad die wettelijk met de titel doctor is gelijkgesteld. Sinds 2021 mag een doctor kiezen voor het voeren van de traditionele titel dr. voor de naam of voor de graad PhD achter de naam.[2] De Dienst Uitvoering Onderwijs kan namens de minister van onderwijs toestemming verlenen tot het voeren van de Nederlandse titel doctor (dr.) op basis van een in het buitenland verkregen PhD graad, dit op grond van art. 7.23a lid 3 van de WHW.[3] In Vlaanderen is de PhD ook gelijkgesteld aan de titel doctor: wie in Vlaanderen is gepromoveerd mag naar keuze een van beide titels voeren; wie in een ander land is gepromoveerd mag de titel voeren volgens de regels van het land waar de graad is verleend, met toevoeging van de naam van de universiteit die de graad heeft verleend[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eurodoc - Europese organisatie voor promovendi en gepromoveerden.