Dodewaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dodewaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Dodewaard Wapen van Dodewaard
(Details)
Dodewaard
Dodewaard
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Neder-Betuwe
Coördinaten 51° 54′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 4500
Detailkaart
Locatie in de gemeente Neder-Betuwe
Locatie in de gemeente Neder-Betuwe
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)

Dodewaard is een dorp in de gemeente Neder-Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp kent meer dan 4500 inwoners. Het was van 1811 tot 2002 een zelfstandige gemeente. Tot die gemeente behoorde ook een tijdje het dorp Opheusden, maar later viel dat onder de gemeente Kesteren.

Het is het meest oostelijk gelegen dorp in de gemeente, de nog oostelijker gelegen buurtschappen Hien en Wely vallen formeel onder het dorp. Het dorp zelf ligt en strekt zich uit ten zuiden van de A15 aan de Waal. Het dorp heeft een eigen treinstation, als onderdeel van de spoorlijnverbinding tussen Tiel en Arnhem, genaamd Hemmen-Dodewaard.

Geschiedenis[bewerken]

Dodewaard wordt voor het eerst vermeld aan het eind van de 11e eeuw als de Dodeuuero. In 1171 als Dudenwert, in de dertig jaar daarna komen nog diverse varianten op deze twee namen voor, zoals in 1181 de Dondenuuerhe, in 1190 Dudenwert en in 1200 de Dudenwerthe. Over één ding zijn de meeste het eens en dat is dat de 'Dode' in Dodewaard verwijst naar een oude Germaanse persoonsnaam die geschreven werd als Dodo, Dode en Dudan. Het achtervoegsel waard zou verbasterd kunnen zijn van de benaming waritha, wat de benaming is voor een gebied dat deels of geheel omsloten is door rivieren, of van de benaming werth(Dts) dat land of eiland aan het water betekent.

Tot in de 18e eeuw kende Dodewaard drie landhuizen annex kastelen, genaamd Dodewaard, Appelenburg en De Snor.

Landelijk is Dodewaard bekend van de kerncentrale die er gevestigd is/was, Kerncentrale Dodewaard. Was, omdat de centrale niet meer actief is sinds maart 1997 en een groot deel van de centrale in 2003 is afgebroken, en is omdat het reactorgebouw is blijven staan, dit omdat het vanwege radioactief verval pas over 40 jaar economisch haalbaar wordt geacht om het reactorgebouw eveneens te ontmantelen.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]