Doe iets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doe iets
Doe iets (augustus 2018)
Kunstenaar Serge Verheugen
Jaar 2007, 2011
Materiaal metalen hoekprofielen
Locatie Wibautstraat, Amsterdam-Oost
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Doe iets is een kunstwerk in Amsterdam-Oost.

Het is een installatie van de hand van Serge Verheugen, dat in eerste instantie stond nabij de Westergasfabriek. Het is samengesteld uit geperforeerde metalen hoekprofielen, die eerst waren gebruikt in de stellage DOEIDOEI voor Schiphol, waaraan ook een kunstwerk was gekoppeld. Het moest de reizigers uitzwaaien. In 2005/2006 recycleerde de kunstenaar het materiaal en zette het om in Doe iets, dat kwam te staan bij een van de toegangen van een van de vergaderruimten van de Westergasfabriek. Het moest zowel woorden als daden uitlokken. Stadsdeel Westerpark was er niet tevreden over en er moest gezocht worden naar een nieuwe plaats.

Het werd rond maart 2011 verplaatst naar de Wibautspoorbrug, de spoorbrug over de Wibautstraat. Ook hier moest het passanten oproepen om iets te doen. Waar dat iets doen dan betrekking op had, mochten de passanten zelf invullen, al was het maar een groetje naar een medepassant. Het kunstwerk wordt 's nachts verlicht. Wethouder Maarten van Poelgeest onthulde het kunstwerk op haar nieuwe plaats samen met Thijs Reuten van Stadsdeel Oost. Het kwam er dankzij steun van het stadsdeel, ProRail (verantwoordelijk voor de brug) en Projectbureau Wibaut aan de Amstel, die bezig was met de herinrichting van de Wibautstraat. Het lag in de bedoeling na afronding van de werkzaamheden in de Wibautstraat het kunstwerk opnieuw te verplaatsen, maar in augustus 2018 stond het nog steeds op genoemde spoorbrug.

De spoorbrug ligt op het traject Station Amsterdam Muiderpoort en Station Amsterdam Amstel. Op beide stations waren ten tijde van de onthulling van Doe iets kunstwerken te zien van Verheugen. Op Muiderpoort staat Multikruljuweel, op Amstel verzorgt hij het werk Wij. De kunstenaar woont bijna aan het spoor tussen beide spoorstation (Vrolikstraat).