Doen, durven of waarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doen, durven of waarheid is een spel dat gespeeld wordt tussen twee of meer spelers. De spelers hebben de keuze om een bepaald iets te doen, aan te tonen dat ze iets durven of een vraag eerlijk te beantwoorden. Het spel is populair zowel bij kinderen als bij jongvolwassenen, al worden de opdrachten en vragen extremer en seksueler getint naarmate de leeftijd.

Geschiedenis[bewerken]

Het spel wordt reeds zeer lang gespeeld, maar het is onduidelijk wanneer het in deze vorm opdook. De wortels van dit soort spelletjes liggen in het Oude Griekenland, zoals het spel Βασιλινδα (Basilinda), waarbij de spelers verkozen konden worden tot "koning" en de andere spelers moesten gehoorzamen.[bron?]

Spelregels[bewerken]

Het spel wordt minstens met twee spelers gespeeld. Er staat geen limiet op het aantal spelers, maar het wordt meestal gespeeld binnen een kleine groep goede vrienden. Om te beurt mogen de spelers kiezen tussen doen, durven of waarheid.

doen 
Kiest de speler doen, dan krijgt hij van een andere speler, meestal degene die voor hem aan de beurt was, een opdracht die hij verplicht is meteen uit te voeren. De volgende speler is aan de beurt wanneer de opdracht is uitgevoerd.
durven 
Kiest de speler durven, dan krijgt hij, net zoals bij doen, een opdracht. Het verschil is dat hier de speler nog kan kiezen om hem uit te voeren of niet. Naargelang het spel vordert wordt deze optie steeds minder gekozen, aangezien men dan "laf" overkomt.
waarheid 
Kiest de speler waarheid, moet hij een vraag, meestal gesteld door degene die voor hem aan de beurt was, eerlijk beantwoorden. Dit zijn meestal persoonlijke vragen.

Een variant van het spel, het Engelse Truth or Dare?, heeft slechts twee opties: waarheid of doen.