Doen, durven of waarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doen, durven of waarheid is een spel dat gespeeld wordt tussen twee of meer spelers. De spelers hebben drie keuzes: iets doen, aantonen dat ze iets durven, of een vraag eerlijk beantwoorden. Het spel is populair bij zowel kinderen als jongvolwassenen, al worden de opdrachten en vragen extremer en seksueler getint naarmate de leeftijd hoger is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel wordt reeds zeer lang gespeeld, maar het is onduidelijk wanneer het in deze vorm opdook. De wortels van dit soort spelletjes liggen in het oude Griekenland, zoals het spel Βασιλινδα (Basilinda). Hierbij konden spelers verkozen worden tot 'koning', waarbij de andere spelers moesten gehoorzamen.[bron?] Je mag niet 2 keer na elkaar hetzelfde kiezen.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel wordt minstens met twee spelers gespeeld. Er staat geen limiet op het aantal spelers, maar het wordt meestal gespeeld binnen een kleine groep goede vrienden. Om te beurt mogen de spelers kiezen tussen doen, durven of waarheid.

Doen
Kiest de speler doen, dan krijgt hij van een andere speler, meestal degene die voor hem aan de beurt was, een opdracht die hij verplicht is meteen uit te voeren. Als die persoon dit niet durft moet die de volgende ronde verplicht doen kiezen. De volgende speler is aan de beurt wanneer de opdracht is uitgevoerd.
Durven
Kiest de speler durven, dan krijgt hij, net zoals bij doen, een opdracht. Het verschil is dat hier de speler nog kan kiezen om hem uit te voeren of niet. Als deze persoon iets niet durft dan moet die persoon de volgende keer verplicht doen kiezen. Naargelang het spel vordert wordt deze optie steeds minder gekozen, aangezien men dan "laf" overkomt.
Waarheid
Kiest de speler waarheid, moet hij een vraag, meestal gesteld door degene die voor hem aan de beurt was, eerlijk beantwoorden. Dit zijn meestal persoonlijke vragen.

Engelse variant[bewerken | brontekst bewerken]

Een variant van het spel, het Engelse Truth or Dare?, heeft slechts twee opties: waarheid of doen. Hierbij mist de optie 'durven'. De speler is daardoor altijd verplicht de opdracht meteen uit te voeren. Van deze spelvariant zijn verschillende Nederlandse boeken, apps en kaartspellen uitgebracht.