Doetinchem (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doetinchem
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Doetinchem Wapen van de gemeente Doetinchem
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Doetinchem (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51° 58′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 79,66 km²
- land 79,06 km²
- water 0,6 km²
Inwoners (31 mei 2018) 57.392?
(726 inw./km²)
Bestuurscentrum Doetinchem
Belangrijke verkeersaders A18 N315 N317 N316
Station(s) Doetinchem,
Doetinchem De Huet,
Wehl en Gaanderen.
Politiek
Burgemeester (lijst) Mark Boumans (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 33.200 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 194.000
WW-uitkeringen (2014) 48 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 7000-7011, 7030-7031
Netnummer(s) 0314, 0315
CBS-code 0222
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.doetinchem.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Doetinchem
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Doetinchem (Nedersaksisch: Deutekem of Dörkum) is een gemeente in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente is genoemd naar de hoofdplaats Doetinchem, telt 57.392 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 79,07 km² (waarvan 0,57 km² water). Daarmee is Doetinchem de dichtstbevolkte gemeente van de Achterhoek. De bevolking is voor ruim veertig procent van protestantse signatuur en voor een vrijwel gelijk deel van rooms-katholieke afkomst. Voor de rest bestaat de gemeente onder andere uit onkerkelijken en moslims.

De gemeente Doetinchem ontstond op 1 januari 1920. Voor die tijd waren er twee gemeenten met de naam Doetinchem: Stad Doetinchem werd gevormd door de stad, terwijl Ambt Doetinchem bestond uit de omliggende landelijke gebieden. Op 1 januari 2005 is de gemeente Wehl aan de gemeente Doetinchem toegevoegd. Ook werd het Zelhemse Broek bij de gemeente gevoegd.

Monumenten[bewerken]

Zie:

Kernen en wijken[bewerken]

De nieuwbouwwijk Dichteren.

Behalve de stad Doetinchem bestaat de gemeente uit de volgende kernen en wijken:

Dorpen
Buurtschappen
Wijken

Gem-Doetinchem-OpenTopo.jpg

Recreatie[bewerken]

Sportaccommodaties[bewerken]

De gemeente Doetinchem beschikt over elf sportaccommodaties. In de stad Doetinchem bevindt zich Sportcentrum Rozengaarde dat onder meer beschikt over zwembaden en glijbanen. In 2011 is er een grote verbouwing aan het zwembad. Een bijzondere accommodatie is De Vijverberg, het stadion van BV De Graafschap met bijna 12 700 zitplaatsen. Sportpark Zuid is een groot terrein in het zuidelijk deel van de stad, met uitgebreide sportvoorzieningen en de thuisbasis van diverse sportverenigingen. Sportpark de Bezelhorst is ook een grote accommodatie. Hier zijn voetbalvelden, een atletiekbaan, tennisbanen en voetbalvelden voor de Graafschap.

Sportverenigingen[bewerken]

In de gemeente Doetinchem zijn ongeveer 130 sportverenigingen actief. De gebruikelijke sporten zijn allemaal vertegenwoordigd. Enkele bijzondere verenigingen zijn volleybalvereniging Orion (welke in de eredivisie van het landelijk volleybal opereert), de basketbalvereniging Becege, Stichting Triathlon Doetinchem, Onderwatersportvereniging Doetinchem, Rugbyclub Wild Rovers, Fietscrossclub De IJsselcrossers Doetinchem en zwemvereniging NDD.

Natuur[bewerken]

In de gemeente liggen verschillende natuurgebieden. In het westen liggen de Kruisbergse bossen. In het oosten het bosgebied, met het gelijknamige kasteel de Slangenburg. Verder zijn er ook veel parken in de stad zelf, waar park Overstegen de grootste van is. Ten zuidwesten van de gemeente ligt het natuurgebied Montferland.

Gemeenteraad[bewerken]

De gemeenteraad van Doetinchem bestaat uit 31 zetels. Hieronder volgt de samenstelling van de gemeenteraad sinds 2002:

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014 2018[1]
CDA 8 7 7 7
PvdA 9 9 5 4
SP 3 5 4
VVD 6 5 4 4
D66 2 2 2 4
GroenLinks 5 4 2 3
Gemeentebelangen Doetinchem 2 2
Partij voor Lokaal Maatwerk 2 1
ChristenUnie/SGP 1 1 1 1
Lokaal Belang Doetinchem 1
Totaal 31 31 31 31

Stedenbanden[bewerken]

La Libertad[bewerken]

Doetinchem heeft een stedenband met La Libertad in Nicaragua. Om de band die Doetinchem met La Libertad en Nicaragua onderhoudt vorm te geven, is in 1990 stichting Doetinchem en OntwikkelingsSamenwerking (DOS) opgericht. Na een aantal jaren hebben zij ervoor gekozen zich te concentreren op La Libertad. DOS wil graag meewerken aan het opzetten van projecten die kunnen bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden in La Libertad. Daarnaast willen ze inwoners van Doetinchem zo veel mogelijk betrekken bij het leven in La Libertad en de problemen die zich daar voordoen.

Pardubice[bewerken]

Doetinchem heeft ook een stedenband met Pardubice in Tsjechië. Door de stedenband streven beide steden naar het vergroten van de belangstelling voor elkaars leven en de cultuur. Daarnaast wordt geprobeerd op lokale schaal een bijdrage te leveren aan een betere verstandhouding tussen Oost- en West-Europese landen.

Sinds het ontstaan van de stedenband in 1992 zijn tal van activiteiten ontplooid op het gebied van economie en handel, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en welzijn, sport en recreatie en overheidszorg. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats tussen scholen, sportverenigingen, politie, muziek- en dansverenigingen. Sinds 1996 is de stichting Doetinchemse Vrienden van Tsjechië het aanspreekpunt voor vragen en contacten met Pardubice.

Raesfeld[bewerken]

De stedenband met Raesfeld is een voortzetting van de Wehlse stedenband met Raesfeld. De voortzetting kwam tot stand door de samenvoeging van de gemeenten Wehl en Doetinchem in 2005.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Bronckhorst    
 Zevenaar  Brosen windrose nl.svg   
 Montferland      Oude IJsselstreek 

Externe link[bewerken]