Doezastraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doezastraat
Voormalig hoofdkantoor van drukkerij Sijthoff in de Doezastraat, een ontwerp van W.C. Mulder.
Geografische informatie
Locatie       Leiden
Begin Rapenburg
Eind Herenstraat
Algemene informatie
Bestrating Straatklinkers (rijweg), tegels (trottoir)
Bebouwing Woningen, winkels, restaurants
Portaal  Portaalicoon   Leiden

De Doezastraat is een winkelstraat in de Nederlandse stad Leiden. De straat is gelegen in de Academiewijk in de zuidelijke binnenstad tussen het Rapenburg/Steenschuur en de Witte Singel/Zoeterwoudsesingel.

De Doezastraat dankt het brede profiel aan het feit dat de straat tot de demping van 1861 een gracht was: de Koepoortsgracht. Deze verwees naar de voormalige Koepoort, de stadspoort aan de singel en de belangrijkste toegang tot de stad vanuit de richting van Zoeterwoude. De huidige Herenstraat, Zoeterwoudseweg en Vrouwenweg buiten het centrum zijn overblijfselen van de historische route naar de stad, die na de Doezastraat via de Nieuwsteeg uitkomt bij de Pieterskerk. Na de demping werd de gracht vernoemd naar Janus Dousa, een historische figuur uit het Beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog.

De Leidse buskruitramp van 1807 is zeer bepalend geweest voor het huidige aanzicht van de straat. Veel panden aan de kant van het Rapenburg en het Steenschuur werden door de explosie of de daaropvolgende brand verwoest, waarna er grote, statige, neorenaissance panden voor in de plaats kwamen. Ook werd het Van der Werfpark aangelegd, met een ingang aan de Doezastraat.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De roman Doezamand van Marijke Harberts (Van Gennep, Amsterdam, 1994, ISBN 9055150029), een portret van het Leidse studentenmilieu in de jaren vijftig, ontleent zijn titel aan een draagbare mand die destijds door veel studentes in de Doezastraat werd aangeschaft.

Bronnen en noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Als het er nog stond heeft het de Leidse buskruitramp van 1807 zeker niet overleefd.