Dolby Pro Logic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dolby Surround Pro Logic logo

Dolby Pro Logic is een surround geluidsverwerkingstechniek die ontwikkeld is door Dolby Laboratories, ontworpen om geluidssporen te decoderen die zijn gecodeerd met Dolby Surround.

Dolby Stereo was oorspronkelijk ontwikkeld in 1976 voor analoge geluidssystemen in de bioscoop. Het formaat was in 1982 aangepast voor thuisgebruik als Dolby Surround toen HiFi compatibele consumenten videorecorders op de markt kwamen. In 1987 werd het verbeterde Pro Logic systeem geïntroduceerd. De term Dolby Surround wordt nog steeds gebruikt om de codeertechniek te beschrijven, waar Pro Logic refereert aan de decodeertechniek en processor.

Dolby Pro Logic[bewerken]

Dolby Surround of Pro Logic is gebaseerd op eenvoudige matrixtechnologie. Wanneer een Dolby Surround geluidsspoor wordt gemaakt, worden vier kanalen gecodeerd in een regulier stereo (2-kanaals) geluidsspoor. Het middenkanaal is gecodeerd door het gelijkwaardig in de linker en rechterkanalen te plaatsen. Het achterkanaal is gecodeerd met behulp van faseverschuiving. Een Pro Logic decoder kan uit het signaal het originele 4.0 surround herleiden (linker, rechter, midden, en een gelimiteerd frequentiebereik achterkanaal in mono).

Dolby Pro Logic II[bewerken]

Dolby Pro Logic II logo

In 2000 werd door Dolby een verbeterde versie van Pro Logic geïntroduceerd, genaamd Pro Logic II. Het systeem werd ontwikkeld door Jim Fosgate en verwerkt een stereosignaal van hoge kwaliteit naar vijf separate kanalen (linksvoor, midden, rechtsvoor, linksachter, rechtsachter). Dolby Pro Logic II kan ook signalen decoderen uit vier-kanaals Dolby Surround.

Omdat de oorspronkelijke Dolby Pro Logic enkele beperkingen heeft, voegden de fabrikanten van consumentenelektronica hun eigen verwerkingscircuits toe, zoals de Jazz, Hall en Stadium instellingen. Pro Logic II ziet af van deze verwerkingstechnieken en vervangt deze met eenvoudige servo (negatieve terugkoppeling) circuits om zo vijf kanalen af te leiden.

Het Pro Logic II systeem voorziet in een speciale modus voor computerspellen, en werd veelvuldig gebruikt in spellen van Sony's PlayStation 2, Nintendo's GameCube en Wii, als alternatief voor surround-technieken als Dolby Digital of DTS.

Dolby Pro Logic IIx[bewerken]

Dit systeem kan twee-kanaals stereogeluid, Dolby Surround en Dolby Digital 5.1 als bron gebruiken voor het converteren naar 6.1 of 7.1 kanaals surround geluid.

Geschiedenis[bewerken]

Jaar Codeer Decodeer Beschrijving
1975 Dolby Stereo Cinematisch gebruik met optische technologie, Dolby A voor ruisonderdrukking, stereo mix naar surround 4.0
1982 Dolby Stereo Dolby Surround Thuisgebruik-versie, analoog, stereo mix naar surround 3.0
1987 Dolby Pro Logic Verbeterde Dolby Surround, stereo mix naar surround 4.0
1992 AC3 Dolby Digital Discreet kanaal codeer/decodeer, kan gebruikt worden voor omlaaggemixte stereokanalen
1999 Dolby Digital EX non-discreet 6.1 of 7.1
2000 Dolby Pro Logic II Verbeterde Dolby Pro Logic, stereo mix naar surround 5.1 in zowel film, muziek als spelmodus
2002 Dolby Pro Logic IIx Stereo mix of surround 5.1 naar 6.1 of 7.1 in zowel film, muziek als spelmodus
2005 Dolby Media Encoder Dolby TrueHD Verliesvrije (lossless) compressie, ondersteund 44,1 kHz tot 192 kHz bemonsteringsfrequentie met maximaal 24-bit, een maximum van 16 kanalen, hogere bit-snelheden.
2013 Dolby Atmos Dolby Atmos Complete 360 graden surround beleving.

Externe link[bewerken]