Dolf Roks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dolf Roks (Zierikzee, 21 november 1962) is een Nederlandse voetbaltrainer.

Als aanvaller speelde Roks in het amateurvoetbal voor VV Zierikzee, SV Duiveland.

Roks begon, nadat hij voor zijn CIOS opleiding al stage liep bij de club, in 1986 als jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam. Na tien jaar trouwe dienst voor de Spartanen zou hij behalve jeugdtrainer ook de functie van assistent-trainer gaan vervullen. Enkele jaren later werd hij in 1999 aangesteld als hoofdcoach bij dezelfde club. Hij zou het seizoen 1999/2000 afmaken en plakte er vervolgens nog een seizoen aan vast om daarna de taak assistent-trainer weer op te pakken. Daarbij ging hij in diezelfde periode werken als technisch directeur. In 2002 werd hij echter opnieuw benoemd tot hoofdtrainer van de club en was hij nog altijd technisch directeur. De resultaten vielen echter tegen en Roks kon vertrekken.

In 2005 werd hij aangesteld als hoofdtrainer bij RBC Roosendaal na het ontslag van Jan van Dijk. Roks handhaafde zich in de Ere-divisie via de na-competitie. In het seizoen 2005 -2006 draaide RBC Roosendaal echter al vanaf het begin af aan slecht en stond voortdurend op de laatste plaats in de Eredivisie. Op 3 januari 2006 werd Roks dan ook ontslagen en vervangen door Robert Maaskant.

Roks is mede-eigenaar van de voetbalschool JVOZ (Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland), samen met Dennis en Gérard de Nooijer. Hij is tevens voetbaldocent aan het CIOS Goes-Breda.

Roks is sinds 2014 weer terug bij Sparta Rotterdam. Na de rol als Technisch Manager en Scouting sinds 2015 in de functie van Hoofd Jeugd Opleiding en Scouting. In december 2017 fungeerde hij als interim hoofdcoach van Sparta tussen het ontslag van Alex Pastoor en de aanstelling van Dick Advocaat.