Dolfinarium Harderwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Dolfinarium Harderwijk
Ingang Dolfinarium Harderwijk
Ingang Dolfinarium Harderwijk
Geopend 1965
Locatie Harderwijk, Nederland
Coördinaten 52° 21′ NB, 5° 37′ OL
Eigenaar Aspro Parks
Lid van EAZA, NVD
Thema zeezoogdieren en andere zeedieren
Website
Polygoonjournaal uit 1966
Dolfinarium uitgebreid met walrussenbassin in 1976
Transport per vliegtuig en vrachtwagen van een in Canada gevangen genomen orka

Het Dolfinarium in Harderwijk is hedendaags het enige dolfinarium in Nederland. Het Dolfinarium in Harderwijk is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het park werd in 1955 gesticht als nevenactiviteit bij de exploitatie van een rederij. In 1965 werden de deuren van het Dolfinarium geopend voor publiek.

Geschiedenis[bewerken]

In 1955 startte ondernemer Frits den Herder (samen met broer Coen de eigenaar van de lokale rederij en de speeltuin in Harderwijk) met het ‘verzamelen’ van zeezoogdieren. Hij bouwde het eerste Dolfinarium in Nederland. In 1965 werden de deuren van het Dolfinarium geopend voor het publiek. De Nederlanders werden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en te leren over verschillende dieren van de zee. Doel was 'het Nederlandse volk respect en ontzag laten kweken voor deze meest bijzondere en mythische zeezoogdieren'. In de jaren van Den Herder werden naast tuimelaardolfijnen ook Pacifische walrussen, Californische zeeleeuwen, stellerzeeleeuwen, gewone- en grijze zeehonden, zwarte zwaardwalvissen en zelfs een orka aan het dierenbestand toegevoegd. In 1989 werd het park verkocht aan Ruud de Clercq, voormalig directeur van de Efteling. Hij breidde het park uit met het Roggenrif, een bassin waar je roggen en haaien kunt aaien, het 3D-filmtheater, een opvangcentrum voor walvisachtigen en in 1997 de Lagune, een natuurlijk bassin voor Californische zeeleeuwen, tuimelaardolfijnen, verschillende soorten vissen en lagere diersoorten als krabben en kreeften.

Het Dolfinarium behoorde sinds 2001 tot het Franse moederbedrijf Compagnie des Alpes (CdA). De firma is gespecialiseerd in skiaccommodaties en amusementsparken en familievermaak. CdA is eigenaar van verschillende parken. In 2005 kreeg het park een facelift en werd er een nieuwe ingang gebouwd, een nieuw walrussenverblijf en bruinvissenverblijf geopend en kreeg het gehele park een nieuwe uitstraling. Daarnaast kwam er een nieuw logo.

In 2013 werd DolfijndoMijn (de Koepel) verbouwd en bracht het park de nieuwe dolfijnenshow Aqua Bella. Een show die het verhaal vertelt over de gevolgen van afval en opwarming van de aarde. In de show wordt gebruikgemaakt van 3D-videomapping. Naast deze verbouwing werd het Roggenrif uitgebreid met verschillende aquaria waarin diverse soorten Noordzee dieren te zien zijn.

Eind 2014 verkocht Compagnie des Alpes het dolfinarium (samen met Walibi Sud-Ouest) aan de Spaanse groep Aspro Parks voor een bedrag van 18 miljoen euro.[1]

Diersoorten[bewerken]

Dolfijn Spetter KV09
Kreten van dolfijnen
Vista-kmixdocked.png
Opname van kreten van dolfijnen in het Dolfinarium (download·info)

De volgende dieren zijn in het Dolfinarium te bezichtigen:

Zeezoogdieren

Vissen en lagere diersoorten

Voormalige diersoorten

  • Orka: Orka Gudrun was jarenlang in dienst voor het dolfinarium. Op 23 juni 2010 vingen medewerkers van het Harderwijkse dolfinarium een verzwakte orka in de Waddenzee, en doopten het dier Morgan. In 2011 verhuisde deze orka naar Loro Parque op Tenerife.

Shows en voorstellingen[bewerken]

Aqua Bella[bewerken]

Aqua Bella is een dolfijnenshow die wordt opgevoerd in het DolfijndoMijn met een capaciteit van 2100 zitplaatsen. Tijdens de show wordt 3D-videomapping gebruikt. In november 2013 heeft Aqua Bella de hoogste onderscheiding ter wereld in dierentuinwereld en attractiebranche ontvangen: de Brass Ring Award. Het Dolfinarium was samen met dierenpark Bush Gardens uit Williamsburg (V.S.) genomineerd in de categorie ‘Live Entertainment Excellence’ (Best Overall Production: Budget of $400,001 – $700,000).

Voorstelling met dolfijnen[bewerken]

Voorstelling met dolfijnen is een educatieve show met tuimelaardolfijnen die wordt opgevoerd in de DolfijnenDelta.

De Piratenbende[bewerken]

De Piratenbende was een zeeleeuwenshow die werd opgevoerd in het Zotte Zeeleeuwentheater met een capaciteit van 1200 zitplaatsen. Er speelden alleen Californische Zeeleeuwen in de show.

Sterk Werk[bewerken]

De presentatie Sterk Werk is educatief en wordt opgevoerd in de Stoere Stellersterk. Uitsluitend Stellerzeeleeuwen doen mee in deze presentatie.

Speelkwartier bij de bruinvissen[bewerken]

Speelkwartier bij de bruinvissen. Is een educatieve show over bruinvissen. Deze wordt opgevoerd in de Bruinvisbaai.

Hobbeldebobbelshow[bewerken]

De Hobbeldebobbelshow is een educatieve presentatie over gewone en grijze zeehonden. Deze wordt opgevoerd in het Zeehondenzand.

Snor(rrr) show[bewerken]

De Snor(rrr) show is een show die uitsluitend door Walrussen wordt opgevoerd in het Walrussenwal met een capaciteit van 800 zitplaatsen.

Voorstelling met zeeleeuwen[bewerken]

De voorstelling met zeeleeuwen is een show die wordt opgevoerd in de Zeeleeuwenzee met uitsluitend Californische zeeleeuwen.

(H)aaibaaishow[bewerken]

De (H)aaibaaishow is een educatieve voorstelling die wordt opgevoerd door roggen en haaien in het Roggenrif.

Schatten van de Zee[bewerken]

De theatervoorstelling Schatten van de Zee is een show in theater Zeezicht met 500 zitplaatsen. Deze voorstelling, ontwikkeld door Jora Entertainment, is sinds mei 2014 te zien.

Wally & z'n vriendjes[bewerken]

De voorstelling Wally & z'n vriendjes is een kindervoorstelling die plaatsvindt in het Wallytheater met een capaciteit van 100 zitplaatsen.

Controverse[bewerken]

In 2016 deed het programma RamBam onderzoek naar het leven van de dolfijnen in het Dolfinarium. Het programma kwam er onder andere achter dat de dolfijnen minder leefomgeving hadden dan door het bedrijf vermeld, dat er gebruik werd gemaakt van kunstmatige inseminatie bij de dolfijnen.[2] Daarnaast trok het programma de educatieve waarde van het dolfinarium in twijfel. Volgens de makers is op de beelden te zien dat de voorstellingen overeenkomsten vertonen met een circus en het bezit van de wilde dieren derhalve illegaal is.

Externe link[bewerken]