Dolfirodam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dolfirodam
Geopend 1970
Gesloten 1980
Locatie divers;
Thema Zeezoogdieren

Dolfirodam was een dolfinarium wat van 1970 tot 1973 in de Nederlandse stad Rotterdam, in de Rotterdamse haven en van 1973 tot 1980 in Scharendijke. De naam Dolfirodam was een samenvoeging van dolfijn en Rotterdam.[1] Het dolfinarium werd speciaal voor C70 gebouwd, ontwikkeld in samenwerking met Dolfinarium Harderwijk en bestond uit drie aan elkaar gekoppelde binnenvaartschepen. Doordat het dolfinarium uit drie binnenvaartschepen bestond was dit de enige drijvende dolfinarium ter wereld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1974: Dolfirodam van Scharendijke

In 1969 kwamen er plannen om naar aanleiding van de populaire films en televisieseries rond Flipper voor het evenement C70 een dolfinarium te ontwikkelen. Het dolfinarium wer gebouwd in drie voormalige binnenvaartschepen en kwam te liggen in de Leuvehaven. In samenwerking werd Dolfinarium Harderwijk werden enkele verzorgers, trainers en dolfijnen uitgeleend aan Dolfirodam. Eind 1971 werden door tegenvallende bezoekers bij zowel Dolfirodam als bij Dolfinarium Harderwijk en door dierensterfte in Dolfinarium Harderwijk de samenwerking beëindigd en gingen de dolfijnen terug naar Harderwijk. Hierdoor ging Dolfirodam eigen dolfijnen aankopen uit Florida en werden om de trainingstijd te overbruggen enkele filmdolfijnen gehuurd.

Door tegenvallende bezoekers en de Rotterdammers voor uitjes vaak buiten de stad gingen en wegens nieuwbouw in de Leuvehaven, verhuisde Dolfirodam in 1973 naar Scharendijke. In 1977 waren de binnenvaartschepen waar het dolfinarium op gebouwd werd aan het verslijten en aan vervanging toe. Ook was de capiciteit niet meer toereikend. Er werd toen gekeken naar nieuwbouw, maar dit werd tegengewerkt door de provincie Zeeland. Doordat in 1980 geen vergunning meer gegeven werd moest het dolfinarium de deuren gaan sluiten in Scharendijke. Op 26 oktober 1980 werd de laatste show gegeven. Er werd gekeken naar een nieuwe locatie om verder te gaan en die werd gevonden in het Limburgse plaatsje Stein, waar een geheel nieuw dolfinarium gebouwd werd. De naam werd gewijzigd in Dolfirado. In 1981 werd het voormalige gebouw in Scharendijke bijna volledig gesloopt.[2][3]