Dolley Madison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dolley Madison
Dolley Madison
4e first lady van de Verenigde Staten
Voorganger Martha Jefferson Randolph
Opvolger Elizabeth Kortright Monroe
Geboren 20 mei 1768
New Garden, North Carolina
Overleden 12 juli 1849
Echtgenoot John Todd Jr. (1790-1793)†
James Madison (1794-1836)†
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Dorothea Dandridge "Dolley" Payne Todd Madison (New Garden (North Carolina), 20 mei 1768Washington D.C., 12 juli 1849) was de echtgenote van Amerikaans president James Madison en de first lady van het land tussen 1809 en 1817. Haar naam wordt vaak fout gespeld als Dolly. Tijdens de ambtstermijn van Thomas Jefferson, die haar man voorafging als president en weduwnaar was, fungeerde Dolley ook voor sommige gelegenheden als first lady.

Jonge leven[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd geboren in New Garden in de staat North Carolina als dochter van de niet zo succesvolle boer John Payne en zijn vrouw Mary Coles. Ze had vier broers en drie jongere zusters. De familie woonde in Hanover County, Virginia. In haar kindertijd gebeurden veel belangrijke dingen in de Amerikaanse geschiedenis: het bloedbad van Boston, de Boston Tea Party, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de slag bij Valley Forge. In juli 1783 bevrijdde John Payne zijn slaven en verhuisde met zijn familie naar Philadelphia zodat de kinderen een betere opvoeding konden genieten en ze ook dichter bij hun quaker-roots waren.

Eerste huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 januari 1790 huwde ze in Philadelphia John Todd Jr. (1764-1793), een advocaat die Dolleys vader van een faillissement behoedde en werk vond voor haar moeder. Ze kregen twee kinderen: John Payne (1792-1852) en William Temple (†1793). In 1793 brak er een epidemie van de gele koorts uit in Philadelphia. John bracht zijn vrouw en zonen in veiligheid buiten de stad en keerde daarna terug naar de zieken, waaronder zijn ouders. Hij stierf op 24 oktober 1793 aan de gele koorts, net als hun jongste zoon William Temple. Ook Dolley en haar andere zoon waren geïnfecteerd maar konden herstellen.

Tweede huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Dolley terugkeerde naar Philadelphia stelde een vriend, Aaron Burr haar voor aan James Madison. Op 15 september 1794 huwde het paar. Het huwelijk vond plaats in Virginia op een plantage die eigendom was van haar schoonbroer George Steptoe Washington, een neef van de eerste president George Washington. Ze kregen geen eigen kinderen maar voedden John Payne, die ze kortweg Payne noemden, verder op. Hij werd later gokverslaafd en zorgde er uiteindelijk voor dat zijn moeder arm werd.

Tijdens de ambtstermijn van haar man als president stond Dolley bekend als een gracieuze gastvrouw. Toen het Britse leger het Witte Huis platbrandde in 1814, redde ze waardevolle papieren en een schilderij van George Washington.

First Spouse Coin[bewerken | brontekst bewerken]

Het First Spouse Program valt onder de Presidential $1 Coin Act, een serie munten met de afbeeldingen van de eerste presidentsvrouwen op. Die van Dolley Madison is in 2007 uitgegeven.