Dolly (schaap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dolly opgezet tentoongesteld

Dolly (5 juli 199614 februari 2003) was het eerste gekloonde schaap en 's werelds eerste kloon van een volwassen dier. Op 22 februari 1997 werd haar geboorte bekendgemaakt.

Het genetisch materiaal waar Dolly uit is ontstaan, lag in een celkern van een cel van het uierweefsel van een volwassen ooi. Dit was de reden voor de Schotse wetenschappers die het experiment uitvoerden om haar naar de rondborstige country-zangeres Dolly Parton te vernoemen. Het was revolutionair dat bij de 'Dolly-techniek' de cel van een volwassen dier (die al gespecialiseerd is, bijvoorbeeld als lever- of hersencel) als oorsprong werd gebruikt en niet een niet-gespecialiseerde stamcel. Voor het eerst bleek dat cellen hun specialisatie kunnen 'vergeten' en een nieuwe kunnen aannemen.

Sinds Dolly zijn er vele lammeren, muizen en andere dieren gekloond. Het klonen van een primaat is nog niet gelukt.

Op 14 februari 2003 liet een dierenarts de toen zesjarige Dolly inslapen vanwege een longontsteking die samenging met voortijdige artritis. Mogelijk heeft Dolly deze ziekte zo vroeg gekregen, omdat de cel die bij het klonen werd gebruikt al voor de geboorte beschadigd was. Daarom twijfelen wetenschappers of een gekloonde cel zichzelf naar zijn oorspronkelijke model kopieert of zijn huidige, al beschadigde, genen overdraagt.

Dolly is opgezet en te zien in het Scottish National Museum in Edinburgh.

Dolly herboren[bewerken]

In 2006 gebruikte de hoogleraar Keith Campbell van de universiteit van Nottingham het weefsel dat gebruikt is voor het klonen van Dolly en maakte hij nog vier klonen, die genetisch identiek zijn aan Dolly. Deze vier 'Dolly's' zijn gezond en wel en worden verzorgd op de universiteit. De nieuwe Dolly's zouden wel eens beter kunnen zijn dan de oorspronkelijke Dolly, aangezien ze op hun zesde levensjaar nog volkomen gezond zijn.