Dolmabahçepaleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dolmabahçe-paleis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dolmabahçe Palace (cropped).JPG
Het zicht op Dolmabahçe vanaf de Bosporus
Dolmabahce Palacasdfe.jpg
Interieur van het paleis
Het Dolmabahçepaleis gezien vanuit de omliggende tuinen

Het Dolmabahçepaleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı), is een paleis in de Turkse stad Istanboel, gelegen aan de westelijke, Europese zijde van de Bosporus. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het paleis van 1856 tot 1923 als bestuurlijk centrum.

Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18e eeuw werd deze gedempt door de Ottomaanse sultans, waardoor hier een soort keizerlijke tuin ontstond. Hier is de naam Dolmabahçe van afgeleid, dolma betekent vullen en bahçe tuin. Verscheidene zomerpaleizen werden hier tijdens de 18e en 19e eeuw gebouwd. Het paleis dat bezoekers zien is gebouwd in 1856, tijdens de regeringstijd van Abd-ul-Mejid, op de plek waar vóór de bouw het paleis van Beşiktaş stond. Het Dolmabahçepaleis is ontworpen door de architecten Garabet Balyan en zijn zoon Nigoğayos Balyan Armenië.

De Sultans zijn uit het oude Topkapıpaleis weggegaan omdat het aan alle moderne luxe ontbrak, waar het Dolmabahçepaleis wel in voorzag. Het Dolmabahçepaleis bestaat uit drie delen: de Mabeyn-i Hümâyûn of Selamlik, Muayede Salonu, dat zijn de ceremoniële zalen, en het Harem-i Hümâyûn, de appartementen voor de familie van de sultan. Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000  en bestaat uit 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten. Het beroemde kristallen trappenhuis heeft de vorm van een dubbel hoefijzer en bestaat uit kristal uit Baccarat, messing en mahonie. Het paleis staat bekend om zijn vele Hereketapijten. Het paleis herbergt een van de grootste kroonluchters ter wereld: het weegt 4,5 ton en bevat 750 lampen. Lange tijd was gedacht dat het een geschenk van koningin Victoria was, maar in 2006 werd een rekening gevonden waaruit bleek dat voor de kroonluchter betaald was.

Het paleis werd in zijn laatste levensjaren door Atatürk bewoond, hij is daar overleden. Zijn kamer maakt deel uit van het museum.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]