Dolmen de Santa Cruz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dolmen, zoals deze te zien is in de ruimte onder de kerk

De dolmen de Santa Cruz ligt in de vallei van Contranquil, aan de samenvloeiing van twee rivieren in de gemeente Cangas de Onís in Asturië (Spanje).

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk op de kunstmatige heuvel

In 737 werd de kerk van het Heilig Kruis gebouwd door koning Favila en de kerk werd ingewijd op 27 oktober van dat jaar. De kerk werd tweemaal gerestaureerd, de eerste maal in 1632.

In de Spaanse Burgeroorlog werd de kerk vernietigd, omdat men de dolmen wilde tonen zoals hij tot de vierde eeuw zichtbaar was geweest. In die eeuw werd de eerste kapel op deze plaats gebouwd. Na de Spaanse Burgeroorlog werd de kerk voor de tweede maal gerestaureerd.

Dolmen[bewerken | brontekst bewerken]

De dolmen dateert uit ca. 3000 v.Chr. en ligt in een kunstmatige heuvel onder de kerk. De kamer is meer dan drie meter hoog. Het bouwwerk is gebouwd met zand en keien uit de nabijgelegen rivieren. Het heeft een veelhoekige vorm en de ingang ligt op het oosten. In de kamer kan men vijf grote stenen en twee kleinere stenen zien.

De domen is met gravures en tekeningen versierd, een rode kleurstof overheerst ten opzichte van andere kleuren (zoals zwart). Er zijn ook figuren aangebracht door middel van snijden of hakken in de steen. Het hoofdeinde is rijkelijk versierd.

In 1931 werd het tot monument verklaard.

Zie de categorie Chapel of Santa Cruz, Cangas de Onís van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.