Domein Coloma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Coloma
Kasteel Coloma
Kasteel Coloma
Locatie Sint-Pieters-Leeuw
Coördinaten 50° 47′ NB, 4° 15′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterslot
Monumentnummer (be) 40625
Detailkaart
Domein Coloma (België (hoofdbetekenis))
Domein Coloma

Het Domein Coloma is een park en kasteeldomein in de Belgische gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Op het domein bevinden zich het kasteel van Coloma en de rozentuin.

Gebouwen[bewerken]

Het grootste gebouw van dit park is het kasteel van Coloma. Het werd reeds twee maal verbouwd.

Nadat het kasteel in de 16de eeuw dienst had als zetel van Leeuw, werd Charles-Vital de Coloma in het midden van de 18de eeuw eigenaar van het kasteel. Dit kwam door zijn huwelijk met barones Eugenia Roose. Hij liet het gebouw helemaal verbouwen van versterkte burcht naar een 18de-eeuws kasteel. Wat hij wel behield aan het kasteel was het water eromheen. Het kasteel en het gehele domein bleef in het bezit van deze familie tot de dood van gravin Antoinette, de kleindochter van Jean-Marie van der Dilft de Borghvlies.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw kocht het toen vervallen kasteel op. Het gemeentelijk cultureel centrum werd er na grondige restauratie gevestigd. De brugleuning van het kasteel werd gebouwd door de Belgische beeldhouwer Patrick Crombé.

Andere bouwwerken zijn de taverne "De Koetsier", die in 1731 als koetshuis gebruikt werd, en het rozenmuseum (het vroeger tuinpaviljoen) met uitleg over de geschiedenis en de bouw van de roos.

Rozentuin[bewerken]

Rozentuin

De rozentuin van Coloma is de grootste van Europa. De tuin heeft een oppervlakte van 15 hectare. De rozentuin is opgedeeld in 5 delen. Er staan 3000 verschillende rozenvariëteiten uit 25 verschillende landen. De tuin wordt beheerd door de dienst Groen van de Vlaamse Gemeenschap.

De vijf delen van de tuin zijn:

  • De rood-witte rozentuin (rood en wit zijn de kleuren van de vlag van Sint-Pieters-Leeuw), waarin het wapen van de gemeente afgebeeld staat met witte en rode rozen.
  • De Vlaamse rozentuin waarin de Vlaamse rozen staan. In dit gedeelte van de rozentuin is er een ereplaats voor de rozen van Louis Lens.
  • De oude rozentuin is een soort van weergave van de geschiedenis van de roos.
  • De internationale rozentuin die is opgedeeld in landen met in elk land de rozen ervan.
  • De Japanse rozentuin.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]