Domenico Beccafumi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Domenico Beccafumi
Domenico Beccafumi, zelfportret
Domenico Beccafumi, zelfportret
Persoonsgegevens
Geboren Castelnuovo Berardenga, 1486
Overleden Siena, 15 mei 1551
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Domenico di Giacomo di Pace Beccafumi, ook wel genoemd il Mecherino (Montaperti bij Siena, 1486 - aldaar, 18 mei 1551) was een Italiaans kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gerekend tot de stroming van het maniërisme.

Leven en werk[bewerken]

Beccafumi werd geboren als zoon van de boer Giacomo di Pace en ging dienen bij de Beccafumis, die hem min of meer adopteerden. Zij herkenden ook al snel diens begaafdheid voor tekenen en lieten hem in Siena een kunstopleiding volgen. In 1510 trok hij naar Rome, waar hij in aanraking kwam met het werk van de grote Italiaanse Renaissance-kunstenaars als Rafaël Santi en Michelangelo, dat hem erg beïnvloedde. Ook maakte hij kennis met de antieke kunst van de oude Grieken en de Romeinen. Uit zijn vroege tijd Rome zijn echter geen werken bewaard gebleven.

Terug in Siena kreeg Beccafumi een hele reeks aan belangrijke opdrachten. Zo maakte hij onder meer voor fresco's en een marmeren vloer voor de kathedraal, maakte een altaarschildering voor het Oratorio di San Bernardino, plafondschilderingen voor het Palazzo Pubblico en een reeks muurschilderingen voor het Palazzo Venturi. Daarnaast werkte hij ook veel voor private opdrachtgevers en beschilderde bijvoorbeeld de gevel van het Palazzo Borghesi. Ook werkte hij als beeldhouwer. Korte tijd was hij buiten Siena nog in dienst bij prins Andrea Doria te Genua.

Beccafumi werkte in een maniëristische stijl en koos vooral voor Bijbelse en mythologische thema's. Hij geldt wel als de laatste grote kunstenaar uit de bloeiperiode van Siena. In Siena is zijn werk praktisch doorheen de hele stad te bezichtigen.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Anna Maria Guiducci: L'arte eccentrica di Domenico Beccafumi, pittore senese, in Il settimo splendore: la modernità della malinconia Palazzo Forti. A cura di Giorgio Cortenova. – Venetië, Marsilio, 2007. – ISBN 978-88-317-9210-3
  • Gabriele Fattorini: Domenico Beccafumi e gli affreschi del "nicchio" del duomo, in Le pitture del Duomo di Siena a cura di Mario Lorenzoni. Milaan, Silvana Editoriale, 2008. – ISBN 88-366-1283-0.

Externe links[bewerken]