Domenico Dragonetti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Domenico Dragonetti

Domenico Carlo Maria Dragonetti (Venetië, 7 april 1763Londen, 16 april 1846) was een Italiaans contrabassist en componist.

Dragonetti, bekend als de "Paganini van de contrabas", werd in april 1763 in Venetië geboren. Michele Berini was zijn leraar. Met 13 jaar speelde hij reeds "Primo Basso"in de Opera buffa en kort daarna in de Grand Opera Seria.

Hij speelde samen met violist Niccolo Mestrino.

In 1794 ging hij naar Londen, waar hij samen met violist Viotti samenspeelde in de tijd dat Clementi met een nieuwe sinfonie kwam. Ook ontmoette hij daar J. Haydn in 1795; beiden hadden een voorliefde voor poppen, waarvan Dragonetti een grote verzameling had. In 1799 waren ze samen in Wenen; een aanbod van vorst Esterhazy werd door Dragonetti afgewezen, daar hij onafhankelijk wilde blijven. Gedurende de Franse bezetting van Wenen was Dragonetti bepaald geen vriend van Napoleon en trad weinig op uit angst dat hij in Parijs zou moeten optreden. Hij heeft Napoleon overigens wel in Parijs ontmoet. In Wenen speelde hij samen met Simon Sechter, leraar van Nottebohm, Vieuxtemps, Thalberg en Bruckner. In 1816 werd hij lid van de Londense "Philharmonic Society". Rossini schreef een brief in verband met lesgeven aan het conservatorium te Parijs over een strijkstok en vraagt wat het voordeel is van kwartenstemming boven de Franse kwintenstemming.

Op zijn 81ste speelde hij nog eigen composities (op 16-4-1845). Ook maakte hij transcripties van o.a. Mozarts Don Giovanni en van koraalvoorspelen en fuga's van J.S.Bach.

Op 7-4-1831 at hij samen met Paganini.

Zijn eerste contrabas is vermaakt aan het Museo della Basilica in Venetië. Een tweede solobas bevindt zich in Toronto: een Gaspara Bertolotti da Salo uit 1600.

In 1799 was de eerste kennismaking met Beethoven; zij speelden samen Sonate op.5 nr.2, waarna Beethoven Dragonetti spontaan omhelsde en vele latere ontmoetingen volgden. Bij de 9de sinfonie vroeg Karl Holz aan Beethoven: "Heeft u bij het recitatief aan Dragonetti gedacht?" Dragonetti zelf beweerde dat Beethoven de gehele sinfonie voor hèm had geschreven. A.C. White beweerde dat bij de eerste uitvoering in Londen, op 21-1-1825, het recitatief en Presto door Dragonetti alleen werd gespeeld. Wat zeker is dat Beethoven in de 9de sinfonie Dragonetti's krachtige zangtoon sublimeerde in een hogere vorm van virtuositeit en de basstem als spreker van het orkest maakte. In 1845 werd Dragonetti op 82-jarige leeftijd uitgenodigd voor een Beethovenfestival in Bonn en was daar aanvoerder van 13 kontrabassen. Berlioz zei bij die gelegenheid dat hij het Scherzo in de 5de sinfonie nog nooit zo krachtig en gaaf had horen spelen. Kort daarna overleed Dragonetti op 16-4-1846 aan chronische waterzucht.