Dominicaanse Bevrijdingspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dominicaanse Bevrijdingspartij
Partido de la Liberación Dominicana.svg
Personen
Partijleider Leonel Fernández
Mandaten
105 / 183
Geschiedenis
Opgericht 1973
Algemene gegevens
Actief in Dominicaanse Republiek
Richting Centrisme, Centrumlinks
Ideologie Sociaaldemocratie, Sociaalliberalisme, Derde Weg
Internationale organisatie Forum van São Paulo
Website http://www.pld.org.do/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Dominicaanse Bevrijdingspartij (Spaans: Partido de la Liberación Dominicana, of PLD) is een van de belangrijkste politieke partijen van de Dominicaanse Republiek en heeft een centristische positie.

In de 16 mei 2006 parlementsverkiezingen leidde de partij het Progressieve Blok, dat 96 van de 178 afgevaardigden en 22 van de 32 senatoren won.

Op 16 mei 2008 vonden er presidentsverkiezingen plaats en de kandidaat van de PLD, Leonel Fernández, won de verkiezingen.

Na de verkiezing in 2012 waarbij Danilo Medina van de PLD tot president werd gekozen, zijn er onderzoeken gestart naar de drie belangrijkste personen uit de vorige regering van Leonel, waaronder Leonel zelf. Men verdenkt hen er van geld uit de staatskas in eigen zak(k)en te hebben gestoken. Door de regeringsvoorstellen voor meer en hogere belastingen, om de ontstane tekorten te dekken, moest zij wel iets doen om de bevolking tot rust te brengen, omdat de protesten tegen Danilo en de nieuwe regering, met bijna alle ministers van de vorige regering, toenamen. Op dit moment is nog niet duidelijk welke maatregelen worden doorgevoerd, maar dat zal in de nabije toekomst duidelijk gaan worden.